top of page
Αναζήτηση
  • Admin

SOS destination branding

Στην μόδα από το 1977 και το περίφημο I LOVE NY, αρκετές πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει τη δημιουργία του δικού τους brand ακολουθώντας τη λογική ότι μια πόλη και ένας προορισμός μπορούν να πουληθούν με τον ίδιο τρόπο και τα καταναλωτικά προϊόντα.


Εκατοντάδες brand προορισμών εμφανίστηκαν από τότε, περισσότερο ή λιγότερο επιτυχής, όλα με την επιθυμία να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες, μπαίνοντας έτσι στην αρένα του ανταγωνισμού.Εδώ και 45 χρόνια οικοδομούμε εξελισσόμενες στρατηγικές, με αυτές που αποκλίνουν από τις βασικές αρχές να εξακολουθούν να υπάρχουν χωρίς να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στους στόχους της δημιουργίας τους.


Επειδή το branding ενός προορισμού είναι πολύ περισσότερο από ένα όνομα, μια οπτική ταυτότητα και ένα ωραίο λογότυπο.

Ωστόσο, αυτή είναι η πραγματικότητα σε πολλές περιπτώσεις.

Όμορφα λογότυπα, ιστοσελίδες και φυλλάδια … άδεια ουσίας, μακριά από τις αξίες, απλά τεχνάσματα, μακιγιάζ που εξαφανίζεται με τη φθορά του χρόνου.

Για να είμαστε σύντομοι και ακριβείς λέμε ότι ένα brand χαρακτηρίζει τον τρόπο που οι άλλοι μιλούν για σας όταν δεν είστε στο ίδιο χώρο.

Το brand ενός προορισμού είναι πάνω απ 'όλα ένας κοινωνικός κρίκος, μια ιδέα που συμμερίζονται όλοι οι παράγοντες του προορισμού και ιδιαίτερα οι κάτοικοί του. Είναι ένα λάβαρο πολέμου που πρέπει πρώτα να αποδεχθεί από τους ντόπιους πριν στραφούμε στους επισκέπτες. Αρκετές διεθνείς πόλεις έχουν επιτύχει. Πολλοί ντόπιοι φορούν περήφανα το brand του προορισμού τους, επειδή τους αντιπροσωπεύει.


Επειδή η εμπορική προσαρμογή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία για :

  • Να ενώσουμε όλους τους συμπολίτες μας πίσω από αυτήν την ιδέα

  • Να προωθήσουμε την πόλη μας με σεβασμό για το περιβάλλον της

  • Να αυξήσουμε τα εισοδήματα των επιχειρήσεων

  • Να παρατείνουμε την καλοκαιρινή σαιζόν.

  • Να προσελκύσουμε επενδυτές

  • Να υποδεχτούμε νέους κατοίκους και να σταματήσουμε την απερήμωση των πόλεών μας


Τι είναι η ελκυστικότητα;

Η ελκυστικότητα μιας περιοχής εξισώνεται γενικά με την ικανότητα του τόπου να προσελκύσει και να διατηρήσει τους κινητούς παράγοντες της παραγωγής ή/και του πληθυσμού.

Είναι η ικανότητα ενός εδάφους να το επιλέξουν !

Η ελκυστικότητα είναι τριπλή: οικονομική, οικιστική και τουριστική.

Η ελκυστικότητα υπάρχει εάν υπάρχει διαφοροποίηση

Πρόκειται για μια πραγματική στρατηγική διαφοροποίησης.

Αυτή η διαφοροποίηση είναι δυνατή μόνο εάν ο προορισμός είναι προικισμένος με συγκεκριμένους πόρους με αυθεντικά χαρακτηριστικά.

Πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα: γιατί να έρθουν και να επενδύσουν ή να ζήσουν στον προορισμό μας και όχι στο γείτονα μας.

Για αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε μια άμεση σύνδεση μεταξύ των πόρων και του προορισμού.

Έτσι, η εικόνα ποιότητας του προορισμού θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται.

Η ελκυστικότητα υπάρχει εάν υπάρχει καινοτομία

Η ελκυστικότητα συνδέεται άρρηκτα με την καινοτομία και πρέπει να είναι παρούσα σε όλους τους τομείς και τους τομείς των δραστηριοτήτων και των παρεμβάσεων ενός προορισμού.

Η ελκυστικότητα, επομένως, δεν είναι μια μεμονωμένη έννοια ή μια κατεύθυνση μιας διοίκησης αλλά είναι διαγώνια δράση σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις υπηρεσίες, σε όλους τους τοπικούς φορείς.

Ευνοεί οριζόντιες/εγκάρσιες αντί για κάθετες ανταλλαγές, απαιτεί εργασία με «ομάδες γύρω από ένα έργο» και όχι απομονωμένο έργο μέσα σε μια διαχείριση.


Η Ελλάδα μπήκε αργά σε αυτόν τον διαγωνισμό, το brand της που δεν είναι branded, υπάρχει μόνο από μια φήμη που την συνδέει με το ιστορικό παρελθόν της και ιδιαίτερα με τις ρίζες της δημοκρατίας, πριν την θάλασσα, τον ήλιο και τον ελληνικό τρόπο ζωής.

Παρά το γεγονός αυτό και για περισσότερα από είκοσι χρόνια έχει αποτύχει να οικοδομήσει ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό brand. Δεν ήταν λόγω έλλειψης φιλοδοξίας ή αξιών, αλλά μάλλον επειδή δεν το χρειαζόταν πραγματικά, λόγω των συνεχών αλλαγών στον προσανατολισμό και την πολιτική, επειδή η τουριστική επιχείρηση έγινε στο αυτόματο πάνω στην έννοια της θάλασσας και του ήλιου. Ο συγκεντρωτισμός και η εξάρτηση του τουρισμού από το κράτος-πατέρα την εμπόδισαν επίσης να αναπτύξει τοπικά brand, εκτός εξαιρέσεων.

Όλα πηγαίνανε καλά μέχρι την κρίση του Covid που δεν δημιούργησε το πρόβλημα από μόνη της, αλλά έσκασε τη αναπτυξιακή φούσκα.


Ας είμαστε συγκεκριμένοι.

Είπαμε ότι το brand είναι ο τρόπος που μιλάνε οι άλλοι για μας.

Οι « άλλοι » είναι οι επισκέπτες, οι οποίοι δεν βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο όπως εμείς, οι οποίοι δεν αποκωδικοποιούν τα μηνύματα ή τα χρώματα με τον ίδιο τρόπο όπως εμείς.

Η απουσία αυτής της εξωτερικής όψης μας οδηγεί στο να χτίζουμε τα brand των προορισμών μας μέσα από την φούσκα μας, με την συνηθισμένη εσωστρέφεια που μας χαρακτηρίζει. Βεβαίως, δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους επαγγελματίες του τουρισμού να έχουν αυτό το διπλό όραμα, διότι λίγοι έχουν συνεργαστεί με διεθνή εμπορικά σήματα ή προϊόντα σε ανταγωνιστικές αγορές. Αυτό μας τιμωρεί πάρα πολύ.


Μετά έχουμε το "εμείς" – που όπως είπαμε – είναι οι ρίζες του κάθε προορισμού, αλλά όχι απαραίτητα όλες, μόνο αυτές που μας επιτρέπουν να είμαστε αυθεντικοί και διαφορετικοί από τους γείτονές μας.

Δεν χρειαζόμαστε δέκα λόγους! Ένας θα μπορούσε να είναι αρκετός για να μας διαφοροποιήσει και να μας επιτρέψει να επιλεγούμε.


Έτσι, αυτός ο συνδυασμός από « εμάς και αυτούς » κάνει αυτό το brand έναν επιτυχημένο προορισμό ή όχι.


Εάν το όνομα του προορισμού σας είναι ισχυρό και γνωστό, θα σας βοηθήσει να γίνετε ένα εμπορικό σήμα γρηγορότερα, εάν κατορθώσετε να το τοποθετήσετε καλά στην τοπική και διεθνή αγορά.

Για να μην προσβάλουμε κανέναν, ας πάρουμε την περίπτωση του ονόματος Ακρόπολη.

Μόνο του αρκεί για να επικοινωνούμε την ιδέα που κρύβεται από πίσω.

Δεν χρειάζεται να προσθέσετε άλλα τεχνάσματα, όπως η Ακρόπολη Ριβιέρα, η Ακρόπολη Αττικής κ.λπ. Ειδάλλως χάνετε σε δύναμη και μπερδεύετε τον επισκέπτη σας.


Τέλος, η απλότητα, το μέτρο και αυτό το εξωτερικό βλέμμα, μιλώντας την ίδια γλώσσα με τους επισκέπτες σας … θα σας φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Δεν είναι ένας εύκολος δρόμος, αλλά είναι αποτελεσματικός.

Γιατί σήμερα περισσότερο από χθες είναι μια υποχρέωση και ένας μονόδρομος.


#citybranding

#branding

#dmo

#greecebranding


108 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page