top of page
Αναζήτηση
 • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Silver economy και τουρισμός

Μεταξύ των ιδεών που ακούμε αυτή τη στιγμή (νομαδικός τουρισμός, βιώσιμος τουρισμός κ.λπ.) υπάρχει επίσης silver tourism.


Για να καταλάβουμε αν η Ελλάδα είναι έτοιμη, θα είναι καλύτερα πρώτα από όλα να καταλάβουμε για τι πρόκειται.Ποια είναι η « silver economy »;


Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, εξασφάλιση της ανεξαρτησίας τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή ακόμη και παράταση του προσδόκιμου ζωής τους: αυτοί είναι οι κύριοι στόχοι της « silver economy ». Με αυτό το όνομα είναι όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που απευθύνονται στους ηλικιωμένους, τα οποία αναπτύσσονται με τη γήρανση.


"Οι νέες οικονομικές, τεχνολογικές και βιομηχανικές ανάγκες που συνδέονται με την πρόοδο της ηλικίας (...) έναν τεράστιο τομέα για την οικονομία και τη βιομηχανία στις χώρες μας», τόνισαν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας το 2013.


Οι τομείς της « silver economy »


Πολλοί τομείς επηρεάζονται πράγματι από αυτή την τάση και μπορούν να προσφέρουν προϊόντα κατάλληλα για ηλικιωμένους, όπως:

 • υγεία: κατ' οίκον φροντίδα, εξ αποστάσεως ιατρική, διατροφή, συνδεδεμένα αντικείμενα υγείας ...

 • ασφάλεια και αυτονομία: απομακρυσμένη βοήθεια, αισθητήρες...

 • στέγαση: προσαρμοσμένη στέγαση, οικιακός αυτοματισμός...

 • υπηρεσίες: προσωπικές υπηρεσίες, οικιακή βοήθεια, συνταξιοδοτική βοήθεια...

 • αναψυχή: τουρισμός, αθλητισμός, παιχνίδια...

 • επικοινωνία: κινητά τηλέφωνα, tablets, διαδίκτυο...

 • μεταφορές: βοηθήματα κινητικότητας, προσαρμοσμένες μεταφορές...


Το κοινό της « silver economy »


Διακρίνουμε τρεις μεγάλες ομάδες ανθρώπων στους οποίους προορίζονται αυτά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες:

 • οι λεγόμενοι "ενεργοί" ηλικιωμένοι, αυτοδύναμοι και ανεξάρτητοι

 • οι λεγόμενοι "εύθραυστοι" ηλικιωμένοι, με ορισμένους περιορισμούς ή μειώσεις της παραγωγικής ικανότητας·

 • οι λεγόμενοι "εξαρτώμενοι" ηλικιωμένοι, οι οποίοι χρειάζονται βοήθεια για να πραγματοποιήσουν τις πράξεις της καθημερινής ζωής.


 1. Baby boomers, μεταξύ 55 και 65 ετών. Εξακολουθούν να εργάζονται ως επί το πλείστον, είναι σε πλήρη φυσική και πνευματική κατάσταση. Απαιτητικοί και ανάμεσα στους πλουσιότερους καταναλωτές.

 2. Οι απελευθερωμένοι, μεταξύ 65 και 75 ετών: στη συνταξιοδότηση, είναι ενεργοί και τους αρέσει να απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους ενώ ταξιδεύουν.

 3. Οι ειρηνικοί, μεταξύ 75 και 85 ετών: η υγεία τους μειώνεται σταδιακά, κάνουν λιγότερα ταξίδια (ή φεύγουν σύντομα και κοντά) και προτιμούν να μοιράζονται στιγμές με την οικογένειά τους και να ασχολούνται με το σπίτι τους.

 4. Οι ηλικιωμένοι, άνω των 85 ετών: με την άφιξη της εξάρτησης, δεν πηγαίνουν διακοπές. Μετακινούνται σε οίκους ευγηρίας, σε κατοικίες ηλικιωμένων ή, προτιμώντας να γερνούν καλά στο σπίτι, χρειάζονται υπηρεσίες υποστήριξης στο σπίτι.


Ο Silver Tourism ?


Αυτός είναι ο κλάδος της « silver economy » αφιερωμένος στον τουρισμό για άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω. Ένας πολλά υποσχόμενος τομέας, αλλά ένας τομέας που απαιτεί προσαρμογή της κοινωνίας στη γήρανση.


Η προσαρμογή της κοινωνίας στη γήρανση πρέπει να συμβάλει στην καλύτερη ένταξη των ηλικιωμένων, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει τη χώρα μας να γίνει ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός και ακόμη και να αυξήσει τα έσοδα από τον τουρισμό, αποτελώντας κορυφαίο προορισμό για τον αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων ξένων επισκεπτών.


Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να δουλέψουμε .

 • στον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχείων,

 • στην προσαρμοστικότητα των υποδομών,

 • στην συνδεσιμότητα των μεταφορών.


Αλλά πάνω απ 'όλα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε λεπτομερώς τις προσδοκίες των ξένων και εγχώριων τουριστών.


Και οι προσδοκίες τους είναι πολλαπλές: ανακάλυψη, ευημερία, φύση και πολιτισμός.

Απολαμβάνουν συναντήσεις με τοπικούς παραγωγούς ή νέους πολιτισμούς, για να περάσουν χρόνο μαζί τους (σπα, ασκήσεις όπως γιόγκα, sophrology εκτιμώνται πολύ).

Υπάρχει επίσης χώρος για πολιτιστικό ελεύθερο χρόνο: συναυλίες, επισκέψεις σε μουσεία και εκδρομές και φύση με πεζοπορίες.

Οι ηλικιωμένοι προτιμούν διακοπές στις χώρες τους, στην ύπαιθρο ή σε παραθαλάσσια θέρετρα. Όταν φεύγουν ταυτόχρονα με τους ενεργούς ανθρώπους, είναι περισσότερο για να κάνουν διαγενεαλογικό τουρισμό, με τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Στη συνέχεια, οι συνταξιούχοι εκμεταλλεύονται τις περιόδους "χαμηλής περιόδου" για να φύγουν μόνοι τους, ως ζευγάρι ή με φίλους.

Από την πλευρά της διαμονής, είναι όλα ή τίποτα! Είτε επιλέγουν μη πληρωμένα καταλύματα, με φίλους ή στο δεύτερο σπίτι τους, είτε προτιμούν φόρμουλες "all-inclusive" ή "zero hassle" που απλοποιούν θέματα διαμονής, εστίασης και μεταφοράς. Οι διαμονές προσαρμόζονται στη φυσική κατάσταση των πιο ηλικιωμένων.

Ελεύθερος χρόνος, αγοραστική δύναμη, μια προσφορά που προσαρμόζεται στις φιλοδοξίες τους και η οποία τείνει να προάγει την άνεση και την ασφάλειά τους: ο τουρισμός των ηλικιωμένων επεκτείνεται.


Αλλά πριν να τοποθετήσουμε την Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα, απαιτείται πολλή δουλειά για τις υποδομές και τις υπηρεσίες που ζητούνται (όπως η υγειονομική περίθαλψη επί τόπου).


#silvertourism

#citybranding

#DMO

81 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page