top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Food trends 2021 - Απαντήσεις στις τρέχουσες ανάγκες και μεταβαλλόμενες αξίες

Τάσεις των τροφίμων: τι θα μείνει, τι θα αλλάξει; Επισκόπηση των τελευταίων τάσεων και εξελίξεων στον τομέα των τροφίμων και της εστίασης.
  • Οι τάσεις των τροφίμων υποβάλλονται σε προσομοίωση ακραίων καταστάσεων λόγω της κρίσης. Μερικοί ενισχύονται, άλλοι τουλάχιστον προσωρινά επιβραδύνονται. Το μαγείρεμα στο σπίτι, για παράδειγμα, βιώνει μια αναγέννηση. Δείχνει πόσο συστημικά σχετική είναι πραγματικά η βιομηχανία τροφίμων.

  • Η σημασία της εγχώριας γεωργίας αυξάνεται - μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη νέα εκτίμηση για να αυξήσουμε την ποικιλομορφία. Επειδή η agrobiodiversity κάνει τη γεωργία πιο ανθεκτική και στην κρίση. Και εξασφαλίζει περισσότερη ποικιλία στα πιάτα μας.

  • Η καθημερινή τροφοδοσία αλλάζει ριζικά από την αυξανόμενη δημοτικότητα των υπηρεσιών παράδοσης τροφίμων και των ghost kitchens (κουζινών φαντασμάτων). Η delivery market αμφισβητείται έντονα - και η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ υπηρεσιών παράδοσης και εστιατορίων επαναδιαπραγματεύεται ως αποτέλεσμα της κρίσης.

  • Διαμορφωμένο από την μεγάλη τάση με επίκεντρο την υγεία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να εγκαταλείψουν π.χ. το αλκοόλ σαν ποτό, αλλά την ίδια στιγμή δεν θέλουν να χάσουν τη γεύση και την απόλαυση του. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις αναμειγνύουν τη βιομηχανία ποτών με αστικά ποτά χωρίς αλκοόλ και συμβάλλουν στη διαμόρφωση της εξέλιξης της αγοράς.


Food trends - τι απομένει και τι θα αλλάξει


Τι κάνει η παγκόσμια κρίση κορόνας με τις τάσεις των τροφίμων που έχουν καθοδηγήσει και εμπνεύσει τους παραγωγούς, τους λιανοπωλητές, τη γαστρονομία, τους καταναλωτές τα τελευταία χρόνια και δεκαετίες, αλλά οι οποίες έχουν επίσης συμβάλει στη διαμόρφωση τους;

Η έκθεση για τα τρόφιμα του 2021 δείχνει ποιες τάσεις εξασθενούν, ποιες αλλάζουν ριζικά και εάν θα προκύψουν νέες τάσεις.

Υπάρχουν food trends που είχαν ήδη απαντήσει στα προβλήματα πριν από την κρίση;

Ποιες καινούργιες τάσεις προσφέρουν νέες επιλογές ακόμη και σε χαοτικές, άγνωστες εποχές; Αυτό αφορά την ανάλυση της έκθεσης για τα τρόφιμα 2021, η οποία ελέγχει τις τάσεις των τροφίμων για την ανθεκτικότητά τους σε κρίσεις. Οι 7 συστάδες του Χάρτη Τάσης Τροφίμων 2021: Υγεία, Καθημερινή Ζωή, Ποιότητα, Απόλαυση, Βιωσιμότητα, Glocal και Beyond Food συγκεντρώνουν διαφορετικές τάσεις των τροφίμων και κάνουν αυτήν την καινούργια δυναμική ορατή.

Ghost Kitchen - Η διαταραχή της γρήγορης περιστασιακής αγοράς


Η διορατικότητα της βιομηχανίας έχει μεγάλη σχέση με τις κουζίνες φάντασμα. Πριν από την κρίση του covid, έγιναν αντιληπτές μόνο ως ένα φαινόμενο niche market, αλλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν για να γίνει ένας σημαντικός πυλώνας της αστικής προσφοράς τροφίμων. Οι "κουζίνες φάντασμα" είναι εστιατόρια όπου μόνο το μαγείρεμα γίνεται, αλλά δεν σερβίρονται επισκέπτες. Με το Ghost Kitchens, μια διαταραχή της καθημερινής γαστρονομίας είχε ήδη ανακοινωθεί πριν από την κρίση. Τώρα συμβαίνει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Οι νέες πλατφόρμες διανομής τροφίμων που λειτουργούν με κουζίνες φάντασμα αναπτύσσονται στο Netflix και spotify της βιομηχανίας τροφοδοσίας. Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών παράδοσης γίνονται πλατφόρμες τροφίμων που παράγουν εντελώς νέες έννοιες γαστρονομίας.


Η έννοια των Ghost Kitchens θα αλλάξει ριζικά τη βιομηχανία τροφοδοσίας μακροπρόθεσμα. Με την αυξανόμενη ποιότητα των τροφίμων παράδοσης, τα εστιατόρια γίνονται όλο και περισσότερα μέρη όπου η ποιότητα της διαμονής γίνεται όλο και πιο σημαντική.


Η κρίση του covid είναι το τεστ αντοχής για εναλλακτικές έννοιες τροφοδοσίας. Εάν to delivery των τροφίμων λειτουργεί καλά κατά τη διάρκεια της κρίσης και η ποιότητα των τροφίμων είναι πειστική, οι Ghost Kitchens έχουν την ευκαιρία να εγκατασταθούν στο mainstream στις χώρες και να γίνει μέρος της καθημερινής κουλτούρας τροφίμων.

Biodiversity - Το μέλλον της διατροφής έγκειται στην πολυμορφία


Ένα από τα σημεία του Food Report είναι η πολυμορφία, με μεγαλύτερη ακρίβεια η βιοποικιλότητα. Αυτό που μας δείχνει η παγκόσμια κρίση κορόνας είναι ότι πρέπει να κατανοήσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις σε παγκόσμια κλίμακα και να τις αντιμετωπίσουμε ολιστικά. Στη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων, πρόκειται κυρίως για την αλλαγή του κλίματος και τη διατήρηση λειτουργικών οικοσυστημάτων.


Προκειμένου να ανταποκριθούν επιτυχώς σε αυτές τις προκλήσεις, απαιτούνται βαθιές καινοτομίες. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας καθορίζει το μέλλον του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων μας. Η agrobiodiversity κάνει τη γεωργία πιο ανθεκτική σε περιόδους κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι η διατροφή μας εμπλουτίζεται. Η ποικιλία των εκτρεφόμενων ζώων και φυτών εξαρτάται από την ανθρώπινη δραστηριότητα: αυτό που μας αρέσει να τρώμε καλλιεργείται και εκτρέφεται, αυτό που δεν χρησιμοποιούμε κινδυνεύει να εξαφανιστεί.


Οι μάγειρες και οι εστιάτορες είναι πολλαπλασιαστές και πρεσβευτές για το μέλλον αυτής της νέας ποικιλομορφίας: Είναι ο κρίσιμος σύνδεσμος μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, επειδή φέρνουν αυτή την ποικιλομορφία στο πιάτο και την καθιστούν απτή. Οι εστιάτορες που παρουσιάζουν στους καλεσμένους τους άγνωστες, ξεχασμένες και νέες γευστικές αποχρώσεις στα πιάτα τους ανοίγουν επίσης το δρόμο για μια αλλαγή στο εμπόριο τροφίμων: από την αφθονία στην ποικιλομορφία.

Liquid Evolution - Πίνετε καλύτερα, πίνετε πιο υγιεινά


Το βασικό θέμα των ποτών ασχολείται με την εξέλιξη της προσφοράς καινούργιων υγρών και σύμφωνα με το σύνθημα "πίνετε καλύτερα, πίνετε πιο υγιεινά". Ακόμη και πριν από την κρίση του covid, η υγεία ήταν ένα από τα πιο ισχυρά megatrends που οδηγεί την αλλαγή στην κουλτούρα της κατανάλωσης και της κατανάλωσης αλκοόλ μας. Η βιομηχανία ποτών εξακολουθεί να βλέπει αυξανόμενη ζήτηση για μη αλκοολούχα ποτά - από αρωματισμένο μεταλλικό νερό και ποτά βιταμινών σε μη αλκοολούχα μπύρες σε "παρθένα κοκτέιλ" και μη αλκοολούχα οινοπνευματώδη ποτά. Οι μεγάλες μάρκες ποτών ανταποκρίνονται τώρα επίσης σε αυτή τη μετατόπιση. Διευρύνουν τη γκάμα των ποτών τους με λίγο ή καθόλου αλκοόλ και στοχεύουν σε νέους, συνειδητές για την υγεία πελάτες με ευεξία προσανατολισμένη branding.


Στην κορυφαία γαστρονομία, είναι πλέον καλό να προσφέρετε ένα εξαιρετικό χυμό ή τσάι εκτός από ένα καλό κρασί, το οποίο ταιριάζει απόλυτα με τα πιάτα με τις γεύσεις του. Οι κατασκευαστές έχουν νέες ευκαιρίες να πειραματιστούν με παλιές διαδικασίες κατασκευής, σχεδόν ξεχασμένες ποικιλίες και τεχνικές ζύμωσης για να δημιουργήσουν νέες, συναρπαστικές γευστικές εμπειρίες.

Source: Zukunftsinstitut from the trend study Food Report 2021

5 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page