top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Emotional & Rational Branding

Emorational Branding : περισσότερο από μια φιλοσοφία, μια μέθοδος

Όπως ένα ωραίο λογότυπο έτσι και μια καμπανιά στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και κάθε επικοινωνία όσο όμορφη και αν είναι, δεν φτάνουν για να χτίσουν ένα επιτυχημένο brand.

Αν δεν εκφράζει κανένα συναίσθημα ή ακόμα καλυτέρα αν δεν ανταποκρίνεται στον συναισθηματικό κόσμο του δέκτη, η καμπανιά, η φωτογραφία και βέβαια η προσφορά χάνεται στην μάζα των χιλιάδων μηνυμάτων που δεχόμαστε κάθε ημέρα σαν καταναλωτής.Το Emotional Branding βασίζεται στη γνώση μιας εταιρείας, ενός εμπορικού σήματος, ενός προϊόντος και της αγοράς του (relational), σε συνδυασμό με το συναίσθημα και το όνειρο που προέρχεται από την επίκληση μιας μάρκας ή ενός προϊόντος (emotional).


Η ίδρυση του Emorational Branding βασίζεται σε μια αποδεδειγμένη μέθοδο πρότασης μιας συνεκτικής στρατηγικής μάρκετινγκ που ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της εταιρείας. Στόχος είναι να γίνει αυτό το concept (η έννοια) πραγματικότητα σε όλες τις εφαρμογές και μορφές της επικοινωνίας της. Και για όλα τα μέσα ενημέρωσης: διαφήμιση, δημόσιες σχέσεις, κοινωνικά δίκτυα, προβολή, εικόνα ...


Για να το πούμε ποιο απλα, είναι μια δράση που τείνει να ενώσει τον ορθολογισμό του δεξιού εγκέφαλου με το συναίσθημα του αριστερού εγκέφαλου.


Το Emorational Branding, που γεννήθηκε από ένα συνδυασμό μεταξύ συναισθηματικού Branding και ορθολογικού Branding, έχει εμπλουτιστεί με τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις που συνδέονται με την πρόοδο των νέων τεχνολογιών επικοινωνίας.


Λίγη ιστορία


Το Emotional Branding επινοήθηκε από τον δημοσιολόγο και σχεδιαστή Marc Gobé. Είναι συνιδρυτής του Joel Desgrippes του παριζιάνικου πρακτορείου Desgrippes Gobé.


Εκφράζει τη συναισθηματική ταυτοποίηση του καταναλωτή με ένα εμπορικό σήμα ή προϊόν. Το συναίσθημα λειτουργεί ως το βασικό στοιχείο που συνδέει τον καταναλωτή με ένα εμπορικό σήμα. Η Apple, για παράδειγμα, το δείχνει αυτό στις διαφημίσεις της. Για να το καταλάβουμε φτάνει να κοιτάξουμε μόνο τις ουρές μπροστά στα καταστήματα όταν βγαίνει ένα νέο iPhone για να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο του Emotional Branding.


Όσο για το Rational Branding, εισβάλλει σε κάθε επικοινωνία γύρω από ένα προϊόν ή υπηρεσία, εξυμνώντας τις εγγενείς ιδιότητές του. Αυτό είναι ένα από τα θεμέλια της διαφήμισης που αναπτύχθηκε ειδικά στη δεκαετία του '90 όταν αρχίσαμε να επιστρέφουμε στα βασικά (fundementals) της επικοινωνίας των προϊόντων. Εδώ, ο πελάτης είναι στο κέντρο του παιχνιδιού. Και οι εκστρατείες οργανώνονται γύρω από αυτόν τον πιθανό πελάτη που έχει « ξελογιαστεί » από τις αρετές ενός συγκεκριμένου προϊόντος ή μιας υπηρεσίας ή ενός εμπορικού σήματος.


Σήμερα, η νευροεπιστήμη μας λέει ότι κάθε λογική απόφαση λαμβάνει χώρα μέσα από διάφορες συναισθηματικές διαδικασίες. Το ένα είναι συνυφασμένο στο άλλο (και το αντίστροφο). Αυτό απαιτεί τη διεύρυνση του φάσματος των στρατηγικών μάρκετινγκ.


Η γνώση, το θεμέλιο κάθε δράσης


Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Emotional Branding βασίζεται στη γνώση μιας εταιρείας, ενός εμπορικού σήματος, ενός προϊόντος και της αγοράς του που σχετίζεται με το συναίσθημα και το όνειρο που προέρχεται από την επίκληση ενός εμπορικού σήματος ή ενός προϊόντος. Οι δύο είναι πλέον αδιαχώριστοι προκειμένου να καθιερώσουν μια στρατηγική μάρκετινγκ και την επακόλουθη επικοινωνία.


Στο πλαίσιο αυτό, τα εργαλεία για την εφαρμογή της αντιπροσωπεύουν το αποτέλεσμα μιας μεθόδου. Αλλά και σε μια βαθιά ανάλυση του παρελθόντος σχετικά με την πραγματική φύση της εταιρείας, το μήνυμά της, το στόχο και το οικοσύστημά της.


Ένα άλλο πλεονέκτημα της Emorational Branding είναι ότι ενσωματώνει φυσικά τις συμπεριφορικές εξελίξεις των αγοραστών, των εταιρειών και των ατόμων, σε B2B και B2C. Περιβάλλον, βιώσιμη ανάπτυξη, πολιτική RSE, ηθική, δίκαιο εμπόριο... τόσα πολλά και νέα παραδείγματα που καθοδηγούν το όραμά μας για την κατανάλωση και για την απόφαση να περάσουμε στην δράση και να αγοράσουμε.


Το νομίζω, το λέτε, το κάνουμε


Το Emorational Branding φέρνει ένα σημαντικό στοιχείο στην δράση. Δεν φτάνει μόνο να το πούμε, αλλά πρέπει και να το αποδείξουμε. Είναι θέμα δέσμευσης, τόσο για τη εταιρεία όσο και για τον τελικό πελάτη.


58 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page