top of page
Αναζήτηση
 • Εικόνα συγγραφέαAdmin

DMO : Η οργάνωση

Υπάρχει ήδη μια εξέλιξη της εσωτερικής οργάνωσης ενός DMO με μια διαφοροποίηση για να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις της αγοράς και στα καινούργια εργαλεία προώθησης του προορισμού.


Συζητήσαμε το προφίλ του Γενικού Διευθυντή και τις απαραίτητες δεξιότητες εκτός από τις τεχνικές του γνώσεις στον τουρισμό.Για να είμαστε ακόμα πιο ακριβείς, το προφίλ που ψάχνουμε πρέπει να έχει διεθνή εμπειρία στον τομέα του τουρισμού τουλάχιστον 15 χρόνια, στο μάρκετινγκ, τη διαχείριση έργων, πολύ προσανατολισμένη στις πωλήσεις, από τον ιδιωτικό τομέα : ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία, TO ή μάρκετινγκ και συμβούλους ανάπτυξης, μιλώντας τέλεια τουλάχιστον 3 γλώσσες και κατά προτίμηση έχοντας εργαστεί στο εξωτερικό για λίγα χρόνια.


Πρέπει να σημειωθεί ότι η οργάνωση ενός DMO πρέπει να πληροί:

 1. Την υποδοχή και την ενημέρωση των τουριστών στο destination

 2. Την δημιουργία και προώθηση τουριστικών προϊόντων

 3. Την πώληση και προώθηση του προορισμού

 4. Την διαχείριση των εργαλείων και των μέσων προώθησης

 5. Τον συντονισμό των επαγγελματιών φορέων του προορισμού

 6. Την οικονομική διαχείριση


Στην αρχή, το DMO ικανοποιούσε μόνο τη αποδοχή και την ενημέρωση των τουριστών στο έδαφός του με τη διανομή των φυλλαδίων των διαφορετικών επαγγελματιών, των αξιοθέατων και των περιοχών που θα μπορούσε να επισκεφτεί κάποιος ή πρότεινέ απασχολήσεις, αλλά αυτό το μοντέλο άλλαξε γρήγορα και πείρε μια πολύ πιο εμπορική μορφή.


Στην επόμενη απλή του φάση βρίσκουμε:

 • Ένας διοικητικός και οικονομικός διευθυντής, για τη διαχείριση προϋπολογισμών, συμβάσεων κ.λπ.

 • Ένα υπεύθυνο ρεσεψιονιστ με αρκετό προσωπικό (hostess) για την πληροφόρηση των επισκεπτών στην boutique του

 • Ένα Διευθυντή πωλήσεων, ο οποίος συμμετέχει μόνος ή συνοδεύεται από επαγγελματίες σε εμπορικές εκθέσεις, ή που είναι παρόν στα περίπτερα του εθνικού οργανισμού τουρισμού

 • Ένα υπεύθυνο επικοινωνίας και τύπου

Για τις μεγαλύτερες DMO :

 • Τους υπευθύνους της αγοράς (χώρες ή ηπείρους)

 • Eνα διευθυντή μάρκετινγκ

 • Ένα υπεύθυνο digital (από τα τέλη της δεκαετίας του 1990)


Τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε δει το μάρκετινγκ προϊόντων να ενισχύεται με την παρουσία των διαχειριστών προϊόντων « product manager » υπό τον διευθυντή μάρκετινγκ ή άμεσα συνδεδεμένο με τον Γενικό Διευθυντή. Ο ρόλος τους είναι κρίσιμος: δημιουργούν προϊόντα αντλώντας πληροφορίες από τους πόρους του προορισμού, όπως μονοπάτια, οργανωμένες επισκέψεις σε παραδοσιακά κτίρια, μονοπάτια για να επισκεφθούν αμπελώνες, οινοποιεία ...


Τα σχεδιάζουν ενσωματώνοντας τους επαγγελματίες του προορισμού, από ξενοδόχους μέχρι τοπικούς παραγωγούς. Στη συνέχεια, τα εμπορεύονται μέσω άμεσων επαφών σε εμπορικές εκθέσεις ή μέσω της ιστοσελίδας του προορισμού.


Μια άλλη πολύ σημαντική θέση είναι αυτή του community manager, ο οποίος στην ομάδα digital είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία του περιεχομένου και storytelling.


Οι ιστοσελίδες « βιτρίνες του προορισμού » της αρχής μετατρέπονται επίσης σε πλατφόρμες κρατήσεων για καταλύματα αλλά και πωλήσεις εισιτηρίων για παραστάσεις ή άλλες εκδηλώσεις.


Τέλος, στους premium προορισμούς, το DMO είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία εκδηλώσεων με product manager που σχεδιάζουν, δοκιμάζουν και στη συνέχεια αναθέτουν σε ιδιωτικούς διοργανωτές για τη διεξαγωγή τους. Πολλά μουσικά φεστιβάλ έχουν γεννηθεί και αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, καρναβάλια, φεστιβάλ βιβλίων ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί εκτός της υψηλής περιόδου για να φέρουν κόσμο από έξω κόσμο (την ιδια χώρα ή το εξωτερικό) συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της σεζόν και την αύξηση των εισοδημάτων των επαγγελματιών του προορισμού.


Τα προφίλ όλων αυτών των ομάδων είναι πολύμορφα, αλλά πάντα με εμπειρία τουλάχιστον 5 ετών στους τομείς δραστηριότητάς τους.


Πραγματικοί κόμβοι εκπαίδευσης, το DMO καλωσορίζουν δεκάδες εκπαιδευόμενους για πρακτική άσκηση κάθε χρόνο που συνοδεύουν το προσωπικό στην αποστολή τους, μαθαίνουν και αποκτούν γνώσεις και προετοιμάζουν έτσι τις μελλοντικές γενιές υπάλληλων των DMO.


Βέβαια δεν υπάρχει ένα σταθερό μοντέλο του DMO που μπορεί να αντιγραφεί, αλλά διαφορετικές δομές γύρω από το μοντέλο που περιγράψαμε παραπάνω, προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα και τις ανάγκες του προορισμού.157 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page