top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

DMO : Εισαγωγή

Δεν παρουσιάζουμε μια μελέτη ή ένα ακαδημαϊκό έργο, αλλά μια εμπειρία με δεκάδες χιλιάδες ώρες που περάσαμε με εκατοντάδες συνεργάτες στη Γαλλία και την Ευρώπη, εδώ και 40 χρόνια και ειδικά από το 2000 και μετά, όταν εξειδικευτήκαμε στο city branding των οποίων DMO είναι ένα κεντρικό μέρος.Μπορούμε να του δώσουμε διάφορα ονόματα, DMO, τουριστικά συμβούλια, τουριστικές αρχές ή "Convention and visitors bureaux », όλα αυτά είναι μόνο λέξεις που συνοδεύουν την εξέλιξη της τουριστικής αγοράς από το "Great Tour" που τον δέκατο όγδοο αιώνα όριζέ το ταξίδι μύησης ενός έτους, σε όλη την Ευρώπη, των νέων Βρετανών αριστοκρατών.


Τα πρώτα DMO (ή οποιοδήποτε άλλο όνομα) δημιουργήθηκαν προς το τέλος του 19ου αιώνα με τη μορφή ενώσεων για να προσφέρουν στους « ντόπιους » χώρους αναψυχής, και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν γρήγορα όταν το κράτος άρχισε πραγματικά να συνειδητοποιεί το ενδιαφέρον της ανάπτυξης της τουριστικής δραστηριότητας κατά την περίοδο μεταξύ των δύο πολέμων.


Είναι η ιστορία των ανθρώπων στην υπηρεσία των ανθρώπων, για να τους προσελκύσουν, να τους ενημερώσουν, να τους καλωσορίσουν, να τους καθοδηγήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα στο προορισμό τους: μια ανθρώπινη δομή client centric, όπου ο άνθρωπος είναι στην καρδιά των πάντων και ο πελάτης είναι βασιλιάς (ακόμη και αν οι νέες θεωρίες σκέφτονται διαφορετικά).


Πρόκειται για μια διεπιστημονική ομάδα ανδρών και γυναικών που με inbound και outbound στρατηγικές μάρκετινγκ εργάζονται για να προσελκύσουν τουρίστες, που προέρχονται από το εξωτερικό ή από την ιδια χώρα τους.


Το DMO είναι ένα μεγάλο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι μαζί αναπτύσσουν την ελκυστικότητα του προορισμού προς όφελος όλων.

Γύρω από το τραπέζι ανταλλάζουν πολλοί διάφοροι επαγγελματίες για να επικυρώσουν τις δράσεις που προτείνονται από τους επαγγελματίες του τουρισμού, υπό την αιγίδα του δημάρχου της πόλης ή ενός ομίλου πόλεων.


Δυο προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτής της αποστολής:

  1. Αποκέντρωση: το κράτος πρέπει να δώσει περισσότερο εξουσία στις Περιφέρειες και τις Πόλεις

  2. Η τοπική οργάνωση των επαγγελματιών: οι ενώσεις των ξενοδόχων, εστιάτορες, ταξί, μεταφορείς, μπαρ, καφετέριες κ.λπ. πρέπει να οργανωθούν δυναμικά σε τοπικό επίπεδο για να εκπροσωπούνται σωστά γύρω από το τραπέζι των συζητήσεων.

Το «πολύ και μόνο » πολιτικό αφήνει σταδιακά χώρο στους επαγγελματίες, διαφυλάσσοντας παράλληλα την διοίκηση και κρατώντας το τιμόνι για τη διατήρηση των ισορροπιών και ως ο κύριος χρηματοδότης της δομής.


Η δομή του DMO εξελίσσεται συνεχώς για να μπορεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό και τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Πολύ γρήγορα περάσαμε από ένα γραφείο υποδοχής σε πιο ανταγωνιστικές δομές με μεγαλύτερους στόχους που εδώ και 8 χρόνια έχουν ενσωματωθεί στις γενικές διευθύνσεις ελκυστικότητας των προορισμών.


Αλλά πριν να ξεκινήσουμε και να προσπαθήσουμε να οδηγήσουμε μια Ferrari ας μάθουμε να οδηγούμε μια 2CV, ας ξεκινήσουμε με απλά πράγματα που μπορούν να δώσουν γρήγορα αποτελέσματα, με τα οικονομικά μέσα που έχουμε και όχι με αυτά που ονειρευόμαστε να έχουμε.


Ας παραμείνουμε σεμνοί και να δουλέψουμε σκληρά, ας είμαστε έξυπνοι και disruptive γιατί ο ανταγωνισμός είναι πολύ επιθετικός.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο ελληνικός πληθυσμός είναι ο ίδιος με το μεγάλο Παρίσι.


Αυτή η παρουσίαση είναι η προσφορά μας στην ελληνική αγορά, στους πολιτικούς και τους επαγγελματίες, ένα αφιέρωμα σε όλους τους εργαζόμενους φίλους μας σε DMOs σε όλη την Ευρώπη.


219 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page