top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

2021, η εποχή του μάρκετινγκ της δέσμευσης

Περισσότερη διαφάνεια, εγγύτητα, βιώσιμη παραγωγή, ευημερία, ισότητα ... Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τα brands έχουν αλλάξει και η υγειονομική κρίση έχει ενισχύσει αυτό το συναίσθημα.


Οι εταιρείες συνειδητοποιούν ότι αξιολογούνται όλο και περισσότερο σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, τις αξίες τους, την ηθική τους. Ανησυχώντας για το περιβάλλον τους, για τους καταναλωτές, διατηρούν τα καλύτερα ταλέντα τους, αυξάνουν την αφοσίωση των πελατών τους και προσελκύουν καινούργιους: αυτή είναι η εποχή του μάρκετινγκ της δέσμευσης.

Το 90% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ένα brandπρέπει να έχει και να προωθεί κοινωνικές ή/και περιβαλλοντικές δεσμεύσεις (e-marketing Paris).Σε έναν κόσμο δυσπιστίας, τα στοιχεία αυτά δείχνουν σαφώς την προθυμία των ανθρώπων του μάρκετινγκ να εργαστούν για τη δύναμη των brandτους, να εμπνεύσουν περισσότερη εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών, των πελατών, αλλά και όλων των άλλων ενδιαφερομένων (δημοσιογράφοι, influencers, εργαζόμενοι...).


Ο ρόλος και η δέσμευση των εμπορικών σημάτων στην κοινωνία είναι πιθανό να αποτελέσουν ουσιαστικό στρατηγικό στοιχείο στο μέλλον.


Εάν οι επαγγελματίες λαμβάνουν όλο και πιο σοβαρά την έννοια της κοινωνικής ή /και περιβαλλοντικής δέσμευσης της εταιρείας τους, αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι η θετική συμβολή στον πλανήτη ή η φροντίδα των άλλων φαίνεται να έχει πραγματικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα των εκστρατειών μάρκετινγκ τους. Το 84% πιστεύει ότι ένα δεσμευμένο εμπορικό σήμα συμβάλλει συγκεκριμένα στην απόδοση του μάρκετινγκ.


Έτσι, η συμμετοχή στη συλλογική ευημερία, η προώθηση ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών αιτίων δεν θα είναι πλέον αδιαχώριστη με τους οικονομικούς στόχους μιας εταιρείας.


Ειδικότερα, μια εταιρεία θα επωφεληθεί και θα αυξήσει της επιρροής της στο κοινό. Στόμα σε στόμα, σχόλια online, άρθρα στα μέσα ενημέρωσης και blog, συνομιλίες στα social medias ... σε μια εποχή που ο καταναλωτής βασίζεται στις συστάσεις πριν προχωρήσει στην πράξη αγοράς, η εργασία για την επιρροή του εμπορικού του σήματος θα καταστεί αναπόφευκτη.


Η ανάγκη των καταναλωτών για περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη εγγύτητα, περισσότερη οικολογία ενισχύθηκε από την κρίση της υγείας.


Η πανδημία έχει σαφώς επιταχύνει την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για την οικολογική έκτακτη ανάγκη.


Ωστόσο, αυτό το θεμελιώδες κίνημα φαίνεται να είναι εις βάρος άλλων κοινωνικών αιτίων.

Η εξεύρεση της σωστής ισορροπίας θα γίνει σίγουρα μία από τις προκλήσεις των εταιρειών τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να επικοινωνήσουμε για τις δεσμεύσεις της εταιρείας; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ανάμικτη.


Είναι μια πραγματικότητα και μια αναγκαιότητα. Η εταιρεία πρέπει να πάρει θέση με το ρίσκο να είναι διχαστική. Η δύναμη της πεποίθησης της δέσμευσής της είναι απαραίτητη για την μεταμόρφωση της εταιρείας. Αυτή η στρατηγική εξ ορισμού δεν θα ευχαριστήσει όλους και θα σχολιάζεται μερικές φορές σκληρά από ορισμένα ακροατήρια.


ΤΙ ΓΊΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΤΟΥΡΙΣΜΌ;


Αυτή η τάση, ακόμη και αν είναι δεσμευτική και πάνω απ' όλα καινούργια, είναι μια ευκαιρία για να κάνουμε τη χώρα μας ακόμα πιο ελκυστική.


Και μιλάω για το μάρκετινγκ της χώρας όσο και για τους προορισμούς.


Αυτή η νέα προσέγγιση καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το μοντέλο της θάλασσας και του ήλιου είναι ξεπερασμένο και απέχει πολύ από τις προσδοκίες των καταναλωτών.


Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ζήσει και εξακολουθεί να ζει κλειστή, με αυτάρκεια και εδώ βρίσκεται η ευκαιρία σήμερα. Πως να μετατρέψουμε την αδυναμία μας σε δύναμη.


Οι χθεσινοί λιγότερο μοντέρνοι προορισμοί, τα λιγότερο γνωστά χωριά και νησιά μας, αυτά που υπήρχαν λιγότερο στους καταλόγους και στις προσφορές των επαγγελματιών μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα μας να επανατοποθετηθεί και να κερδίσει ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς.


Όλα αυτά τα μέρη όπου η ρύπανση είναι σχεδόν απούσα, όπου καταναλώνουμε τα προϊόντα των μικρών παραγωγών μας, υγιή και αυθεντικά, σπάνια, διότι λιγότερο βιομηχανικά και σε μικρές ποσότητες, ... και ειδικά χωρίς συνωστισμό είναι διαμάντια που αναζητούνται από τις τρέχουσες γενιές (X, Y και σύντομα Z).


Ας οικοδομήσουμε λοιπόν τις προσφορές και τις στρατηγικές μας παίρνοντας τρεις δεσμεύσεις:

  1. Οι προσπάθειές μας να έχουμε υψηλά επίπεδα υγιεινής προστασίας

  2. Η προστασία του περιβάλλοντος μας, λιγότερο πλαστικό, χωρίς θόρυβο, χωρίς χημεία στα προϊόντα μας

  3. Η φιλοξενία μας, η παρουσία μας κοντά στους επισκέπτες μας, η ανθρώπινη πλευρά μας, αλλά σε επαγγελματικές βάσεις και με σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου.


Επικοινωνήστε λοιπόν στο «γιατί» να έλθετε στην Ελλάδα με απτά, αληθινά και αυθεντικά επιχειρήματα που μεταφέρονται από τους καθημερινούς πολίτες ή τους πολίτες του κόσμου, χωρίς στρας, ψεύτικες υποσχέσεις, ανεπιτήδευτα.


Σαν συμπέρασμα θα έλεγα, η ενσωμάτωση της έννοιας του περιβαλλοντικού σεβασμού στο τουριστικό μας μάρκετινγκ θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες και θα προστατεύσει το μεγαλύτερο κοινό μας καλό, τη γη μας.


119 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page