top of page
Αναζήτηση
 • Εικόνα συγγραφέαAdmin

10 συμβουλές για αποτελεσματικές διαφημίσεις !

Η τελευταία γραμμή μιας στρατηγικής είναι η επικοινωνία με τον πελάτη.

Η διαφήμιση είναι ένα δυνατό όπλο αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμείτε και το χειρότερο να μην φέρει καθόλου ή πάρα πολύ λίγα αποτελέσματα σε σχέση με την επένδυση που κάνετε.


Το μεγαλύτερο λάθος που βλέπουμε συχνά γίνεται όταν διαλέγουμε κάποια διαφήμιση, φωτογραφία, λογότυπο ή σλόγκαν επειδή μας αρέσει προσωπικά, επειδή αρέσει στον κύκλο μας, στην οικογένεια και τους φίλους μας, ξεχνώντας ότι δεν απευθυνόμαστε σε εμάς αλλά στους πελάτες.


Η επιλογή μιας διαφήμισης πρέπει να γίνει λοιπόν από κάποιον που μπορεί να καταλάβει τον πελάτη και να δει το προϊόν ή την υπηρεσία μας με τα μάτια του πελάτη.

Επειδή ξέρουμε να μαγειρεύουμε δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι σεφ.


Συμβουλή 1: Ορίστε μια προσφορά ή μήνυμα για κάθε μια από τις διαφημίσεις σας.


Ένας αναγνώστης περνά συνήθως μεταξύ 2 και 3 δευτερόλεπτα διαβάζοντας μια διαφήμιση, έτσι δεν είναι δυνατό να πάρει «να χωνέψει» πολλά μηνύματα την ιδια στιγμή, και τα πολύπλοκα μηνύματα τα απορρίπτει.

Πρέπει να επιλέξετε ένα σημαντικό άξονα επικοινωνίας για τη διαφήμισή σας και είναι καλυτέρα ακόμα και να κάνετε πολλές διαφημίσεις ή καμπάνιες με διαφορετικό μήνυμα κάθε φορά.

Μια λέξη να θυμάστε, ΚΆΝΤΕ ΤΟ ΑΠΛΑ!

Αποφύγετε τα διακοσμητικά στοιχεία, άχρηστες εικόνες ... τα μπιχλιμπίδια, οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει τον αναγνώστη σας ή να παραμορφώσει το μήνυμα ...

Ποτέ μην έχετε πολλαπλούς στόχους ή μηνύματα, εξ ου και η σημασία της σύνταξης ενός συντόμου brief που να συνοψίζει:

 • Ο στόχος της διαφήμισης (πχ. παραγγείλετε ένα προϊόν XX με τιμή XXX)

 • Ο στόχος καταναλωτων (πχ. παροχή κινήτρων για να παραγγείλετε μέσω τηλεφώνου το προϊόν)

 • Η έκκληση για δράση (πχ. Πάρτε μας τηλέφωνο ...)

 • Γιατί ο πελάτης πρέπει να ενεργήσει (π.χ. promotιon μέχρι τις 31/12...)

 • Ο τρόπος μέτρησης της απόδοσης της διαφήμισης (π.χ. κωδικός έκπτωσης...)


Συμβουλή 2: Μην συγχέετε τον αντίκτυπο, την απομνημόνευση, την κατανόηση και την τοποθέτηση.


Ο αντίκτυπος: είναι η δυνατότητα να εκπλήξει τον αναγνώστη και να τον κάνει να σταματήσει για να «διαβάσει» την διαφήμισή σας.

Η απομνημόνευση: είναι η ποιότητά της διαφήμισης να απομνημονεύεται από τον αναγνώστη (όταν πηγαίνει για ψώνια, πηγαίνει στο διαδίκτυο ...). Η κατανόηση: είναι η ικανότητα της διαφήμισης να γίνει κατανοητή από τους αναγνώστες και να την ωθήσει να ενεργήσει (έμφαση σε ένα πρόβλημα / όφελος που οδηγεί τον πελάτη να σκεφτεί και να αποφασίσει ότι μόνο με το προϊόν σας θα βρει λύση στο πρόβλημα/ανάγκη του).

Η τοποθέτηση: είναι η προσαρμογή του μηνύματος στην εικόνα που επιθυμεί να στείλει στην αγορά η εταιρεία σας και το brand σας. Αυτή η τοποθέτηση δεν θα πρέπει να είναι εντελώς εκτός βήματος και σε αντίθεση με το ποιοι είσαστε στην πραγματικότητα.


Τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι:

Να κάνετε μια πολύ εντυπωσιακή διαφήμιση, η οποία σταματά τον αναγνώστη ή που τον σοκάρει θετικά, αλλά χωρίς να τον πιέζει να αγοράσει ή δίνοντας μια ισχυρή απομνημόνευση του μηνύματος. Να κάνετε μια διαφήμιση που δείχνει καλά το προϊόν, αλλά δεν είναι αρκετό για να λύσει το πρόβλημα ή να απαντήσει στην ανάγκη του χρήστη ώστε να τον ωθήσει σε δράση (να το αγοράσει).

Να κάνετε μια διαφήμιση που τονίζει ένα πρόβλημα με μερικές φορές μια ισχυρή απομνημόνευση, αλλά δεν δίνει μια αρκετά σαφή ένδειξη (ή απλή λύση) για να σπρώξει τον πελάτη να αγοράσει ... ή που να απομνημονεύει το brand σας χωρίς να βεβαιωθείτε ότι οι πελάτες θα το αγοράσουν.


Συμβουλή 3: Φροντίστε το μήνυμα (slogan) και την αναγνωσιμότητα της διαφήμισής σας!


Είναι απαραίτητο να οργανώσετε τη διαφήμισή του με διαφορετικά μπλοκ που το καθένα θα έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία:

 1. το slogan

 2. Παρουσίαση ορισμένων γραμμών του προβλήματος/λύσης

 3. Φωτογραφία

 4. Τιμή (αλλά όχι πάντα)

 5. Τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας.

Εάν δεν είστε ειδικός διαφήμισης ή μάρκετινγκ, το καλύτερο είναι να εμπνευστείτε από μεγάλες εταιρείες που έχουν τα μέσα να περάσουν από εξειδικευμένες υπηρεσίες επικοινωνίας.

Και αυτό είναι πολύ απλό: μόλις διαβάσετε ένα περιοδικό, κοιτάξτε τις υπάρχουσες διαφημίσεις, και κόψτε αυτές που νομίζετε ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και κρατείστε τες σαν πηγή έμπνευσης!

Το πιο αποδοτικό είναι βέβαια να κάνετε έκκληση σε έναν ειδικό του τομέα για να είστε σίγουροι ότι οι δαπάνες σε διαφήμιση θα σας φέρουν αποτελέσματα. Οι δαπάνες σε ειδικούς συμβούλους δεν είναι ένα έξοδο αλλά μια επένδυση.


Το slogan

Πρέπει να σταματήσει σε πλήρη ανάγνωση τους μελλοντικούς πελάτες σας, τονίζοντας το πρόβλημά τους και δίνοντας άμεσα την απάντηση ότι το προϊόν σας το λύνει.

Το slogan και το μήνυμα σας δεν πρέπει να κατευθύνεται σε ολόκληρη την αγορά, αλλά μόνο στο στόχο που έχετε εντοπίσει.


Πρώτος κανόνας : « όταν απευθυνόμαστε σε όλους δεν μιλάμε σε κανένα ».

Ένας στόχος είναι ένας πληθυσμός που έχει 80% κοινά χαρακτηριστικά.

Σημαντικό: τα καλύτερα αποτελέσματα προέρχονται από στοχευμένες διαφημίσεις, όχι από εκείνες που επιδιώκουν να φτάσουν σε όλους! Αν ο στόχος σας είναι "όλοι", τότε ο στόχος σας δεν θα χτυπήσει κανέναν...

Θυμηθείτε ότι η διαφήμιση είναι ακριβή, και ως εκ τούτου δεν είστε εκεί για να εκπαιδεύσετε την αγορά ή να δώσετε φθόνο, αλλά για να προσελκύσετε τους μελλοντικούς πελάτες σας.

Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να επισημάνετε ένα μοναδικό κέρδος που προσφέρει το προϊόν σας.

Σημείωση: δεν αξίζει να βάλετε το εμπορικό σήμα σας στο slogan. Θα πρέπει να βάλετε κάτι που αγγίζει / προσκαλεί / ενδιαφέρει / ... (εκτός αν η επωνυμία σας είναι ένα ίδρυμα όπως η Apple για παράδειγμα).

Είναι πάντα δελεαστικό να κάνετε ένα λογοπαίγνιο ως slogan, επειδή βοηθά να προσελκύσει την προσοχή.

Από την άλλη, βεβαιωθείτε ότι είναι κατανοητό από όλους!

Μερικές φορές είναι καλύτερα να μείνετε στα πραγματικά περιστατικά, έτσι θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να χάσετε τον στόχο ...


Η παράγραφος παρουσίασης

Υπενθυμίζει σε ποιον απευθύνεται το μήνυμα και εξηγεί ποια λύση προτείνετε με το προϊόν ή την υπηρεσία σας.

Το κείμενο αυτό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απλό και σύντομο.

Αν είναι δυνατόν θα πρέπει να επισημάνετε τη «Μοναδική Πρόταση Πώλησης» (unique selling proposition) στην παράγραφο της παρουσίασης, δηλαδή τι είναι το προϊόν σας, γιατι είναι μοναδικό και διαφορετικό από τους ανταγωνιστές σας (ένα συγκεκριμένο κέρδος, μια αποκλειστική λειτουργία...).

Για να σας βοηθήσει, απλά φανταστείτε το προϊόν σας και αυτό των ανταγωνιστών σας, και να απαριθμήσετε τα οφέλη του προϊόντος σας, και από αυτή τη λίστα να καθορίσετε ένα σημαντικό επιχείρημα που οι ανταγωνιστές σας δεν χρησιμοποιούν ακόμα.

Φυσικά για να το πέτυχετε, θα πρέπει να διαλέξετε ένα όφελος που είναι σημαντικό για τους πελάτες σας ...

Μην χρησιμοποιείτε περισσότερες από 3 ή 4 διαφορετικές γραμματοσειρές ανά σελίδα κατ’ ανώτατο όριο (συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους, της γραμματοσειράς, του χρώματος...).

Αποφύγετε να γράφετε με κεφαλαία γράμματα (δύσκολο να διαβαστεί).


Συμβουλή διαφήμισης 4: Επικεντρώστε στην έκκληση για άμεση δράση.


Ορισμένες διαφημίσεις είναι impactful και παρουσιάζουν το προϊόν καλά, αλλά δεν λένε στους καταναλωτές τι να κάνουν (να αγοράσουν, να καλέσουν έναν αριθμό, να ζητήσουν τεκμηρίωση ...).

Έτσι πρέπει να γράψετε καθαρά τι πρέπει να κάνει ο πελάτης (ειδάλλως ο αναγνώστης σας θα πει «ναι δεν είναι κακό... τότε θα γυρίσει τη σελίδα του και δεν θα ξανασκεφτεί πλέον για το προϊόν σας).

Για να γίνει αυτό χρησιμοποιήστε την επιτακτική ανάγκη: "Καλέστε τώρα ...." "Λάβετε το δωρεάν βιβλίο σας δωρεάν..."

Βέβαια εδώ μιλάμε για ανταγωνιστικές καμπάνιες πωλήσεων και όχι εικόνας που έχουν σαν στόχο να αυξήσουν το επίπεδο των προϊόντων σας.


Συμβουλή 5: Κάντε κάτι πρωτότυπο, σπάστε τους κωδικούς!


Για να σας προσέξουν όταν είστε challenger, είναι σημαντικό να σας παρατηρήσουν σπάζοντας τους συνηθισμένους κωδικούς του τομέα σας.

Πx: αν όλες οι διαφημίσεις είναι έγχρωμες, κάντε ασπρόμαυρες, γυρίστε τη διαφήμισή σας ανάποδα αν είναι όλες στη θέση τους...


Συμβουλή 6: Κάντε το μήνυμά σας ακολουθώντας την κατεύθυνση της ανάγνωσης.


Η έννοια της ανάγνωσης που παραδοσιακά γίνεται αποδεκτή για μια σελίδα είναι μια η ανάγνωση Ζ (από την πάνω γωνιά αριστερά, στην πάνω γωνία δεξιά, κατόπιν προς τα κάτω αριστερά και στην συνέχεια κάτω δεξιά).

Επιπλέον, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις "γραμμές ισχύος" της σελίδας. Οι γραμμές της δύναμης είναι το ίσο 1/3 διαίρεση μιας εικόνας.

Στην πράξη, για να απεικονίσετε τις γραμμές δύναμης μιας εικόνας αρκεί να κόψετε μια εικόνα σε 3 ίσα μέρη σε μήκος και πλάτος: Τα 4 σημεία όπου οι γραμμές δύναμης συναντιούνται είναι τα μέρη όπου το βλέμμα είναι πιο συγκεντρωμένο (τις πιο σημαντικές περιοχές της εικόνας).

Στο ίδιο πνεύμα, να αποφεύγετε να βάλετε λεπτομέρειες χωρίς αξία σε αυτά τα σημεία, επειδή το μάτι θα έλθει αυτόματα σε αυτό το σημείο και ως εκ τούτου μπορεί να διαταράξει την επικοινωνία σας.

Μην ξεχνάτε ότι η διαφήμιση χρησιμοποιείται για να αυξήσει τις πωλήσεις σας, αλλά και για την προώθηση της μάρκας σας.

Έτσι βάλτε και το λογότυπό στην σωστή θέση.

Είτε το τοποθετείτε επάνω δεξιά είτε κάτω δεξιά (η πιο συνηθισμένη λύση, επειδή ο αναγνώστης θα συσχετίσει τα μηνύματα που διαβάζονται προηγουμένως με την επωνυμία σας).


Συμβουλή 7: προσοχή στα σύμβολα και στους χαρακτήρες.


Να ελέγχετε πάντα τη διαφήμισή σας με άλλα άτομα (εκτός από τους συναδέλφους σας και την οικογένεια σας) και ακόμα καλυτέρα με τους πελάτες σας.

Πράγματι, ορισμένα σύμβολα που μπορεί να φαίνονται αβλαβής για να σας μπορεί να έχουν άλλες έννοιες.

Είναι ακριβώς το ίδιο για τις φωτογραφίες των ανθρώπων. Γι' αυτό πρέπει να κάνετε τεστ με μακέτες.

Για παράδειγμα, για μια διαφήμιση που χαρακτηρίζει ζωτικότητα, χρησιμοποιηθήκαν τα πορτοκάλια σαν σύμβολο, αλλά σε ορισμένους πελάτες αυτό υπενθύμισε την φυλακή.

Επιπλέον, αυτό που μπορεί να σας κάνει να γελάτε μπορεί αντ 'αυτού να εξοργίζει τους άλλους.


Συμβουλή 8: Δώστε στον εαυτό σας αναγνωσιμότητα.


Η διαφήμιση είναι καλή, αλλά πρέπει να είναι ορατή.

Σημαντικό: μια μόνο δημοσίευση δεν είναι αρκετή! Μην βασίζεστε σε μια απλή διαφήμιση για να δημιουργήσετε ένα παλιρροϊκό κύμα παραγγελιών. Η διαφήμιση βασίζεται στην ώρα της και με τον όγκο των δημοσιεύσεων (σε ένα ή περισσότερα medias).

Στις Facebook Ads, ισχύει το ίδιο πράγμα, ιδίως αν διαφημίζετε σε έναν στόχο που δεν σας γνωρίζει.


Συμβουλή No.9: Προσοχή στα λάθη!


Η διόρθωση των λαθών: Λάθος του αρχαρίου είναι να τσιγκουνεύεται για την εκ νέου ανάγνωση ... Το άτομο πίσω από το έγγραφο πρέπει να κάνει μια πρώτη αναθεώρηση, αλλά στη συνέχεια πρέπει να περάσει το χέρι σε ένα τρίτο μέρος που δεν συμμετέχει στη δημιουργική διαδικασία. Αυτό επιτρέπει μια αμερόληπτη δεύτερη άποψη.


Η τελική επικύρωση: Η επικύρωση του τελικού αποτελέσματος έχει ως στόχο να επικυρώσει ότι μεταξύ της αρχικής ιδέας και της τελικής υλοποίησης της έννοιας και του μηνύματος που μεταφέρεται δεν έχει αλλάξει (το οποίο συμβαίνει στο 90% των περιπτώσεων). Μερικές φορές είναι να καταλήξουμε σε μια καλύτερη ιδέα, αλλά μερικές φορές το μήνυμα είναι παραμορφωμένο (έχει χάσει τη δύναμη, είναι λιγότερο σχετικό ...). Για να μάθετε αν η διαφήμισή σας έχει διατηρήσει το στόχο της, πρέπει να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση ενός πελάτη και να πείτε "Αν δω αυτήν τη διαφήμιση σε ένα περιοδικό ή στις διαφημίσεις του Facebook:

 • Καταλαβαίνω το μήνυμα;

 • Επισημαίνεται σαφώς το όφελος του;

 • Αυτή η διαφήμιση μου λέει τι να κάνω;

 • Είναι ο τρόπος επικοινωνίας με την εταιρεία απλός και πλήρης;

 • Θα σταματήσω να δω αυτή τη διαφήμιση;

 • Θα κερδίσω τίποτα;

 • ...


Συμβουλή 10: Δοκιμάστε τις διαφημίσεις σας σε όλα τα μέσα.


Μόλις είστε σίγουροι ότι έχετε βρει τη καλή διαφήμιση και έναν άψογο άξονα επικοινωνίας, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τη δημιουργία σε όλα τα άλλα μέσα επικοινωνίας σας.

Πράγματι, η διαφήμισή σας πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος της επικοινωνίας σας, και είναι η επανάληψη που θα κάνει τη δύναμη του μηνύματός σας.

Για αυτό το λόγο η διαφήμιση σας πρέπει να μπορεί να είναι εξίσου δυνατή σε όλα τα μέσα επικοινωνίας.

79 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page