top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Υπερτουρισμός: πώς οι προορισμοί αντιμετωπίζουν την μάζα των επισκεπτών

Είναι ο τουρισμός μετά τον covid τόσο διαφορετικός από αυτό που γνωρίζαμε πριν; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα πρέπει να είναι ειδική, διότι αν και ο βιώσιμος τουρισμός βρίσκεται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια και είναι όλο και πιο δημοφιλής, ο υπερτουρισμός δεν έχει εξαφανιστεί. Πολλές περιοχές έχουν δει σημαντικές κορυφές στον αριθμό των επισκεπτών κατά την τελευταία σεζόν.


Είναι ο τουρισμός μετά τον covid τόσο διαφορετικός από αυτό που γνωρίζαμε πριν;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα πρέπει να είναι ειδική, διότι αν και ο βιώσιμος τουρισμός βρίσκεται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια και είναι όλο και πιο δημοφιλής, ο υπερτουρισμός δεν έχει εξαφανιστεί. Πολλές περιοχές έχουν δει σημαντικές κορυφές στον αριθμό των επισκεπτών κατά την τελευταία σεζόν.


Για το λόγο αυτό, ορισμένες περιφέρειες αποφάσισαν να αναλάβουν διάφορες πρωτοβουλίες για την καλύτερη κατανομή των τουριστικών ροών στο χώρο και το χρόνο. Στόχος είναι να βρεθούν λύσεις στις περιστασιακές αυξήσεις του αριθμού των επισκεπτών και όχι να σταματήσει η δραστηριότητα που συμβάλλει σημαντικά και αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος του τοπικού και εθνικού εισοδήματος.


Προς το yield management των τουριστικών χώρων?


Ενώ πολλοί προορισμοί επιλέγουν να εφαρμόσουν ημερήσιες ποσοστώσεις επισκεπτών για τη ρύθμιση των τουριστικών ροών, άλλοι αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν το yield management για το σκοπό αυτό. Ενώ το yield management είναι γνωστό ως εμπορική πρακτική που συνίσταται σε διαφορετικές τιμές ανάλογα με τη συμπεριφορά της ζήτησης των καταναλωτών, που χρησιμοποιείται κυρίως στον ξενοδοχειακό τομέα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά. Για παράδειγμα, οι προορισμοί εισάγουν φόρους και άλλα πακέτα για τον έλεγχο του αριθμού των επισκεπτών, ειδικά κατά τις περιόδους αιχμής.


Από την 1η Αυγούστου, οι επισκέπτες που επιθυμούν να δουν τις γιγάντιες σαύρες στο νησί Κομόντο της Ινδονησίας καλούνται να πληρώσουν το ισοδύναμο των 250 ευρώ αντί των προηγούμενων 10 ευρώ.


Ο τουριστικός φόρος κερδίζει επίσης δημοτικότητα σε πολλές δικαιοδοσίες, όπως η Βενετία, η οποία σύντομα θα επιβάλει τουριστικό φόρο 3 έως 10 ευρώ στους ημερήσιους επισκέπτες της. Στόχος της πόλης είναι να περιορίσει τον αριθμό των καθημερινών επισκεπτών, των οποίων οι μετακινήσεις αποδυναμώνουν τη λιμνοθάλασσα, στον απόηχο της απαγόρευσης των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων και των καταστημάτων με σουβενίρ.


Μακροπρόθεσμα, στόχος είναι η δημιουργία εμπειριών υψηλής αξίας για τους επισκέπτες και καλά αμειβόμενων, επαγγελματικών θέσεων εργασίας για τους πολίτες μας.


Ενώ αυτή η στρατηγική επιτρέπει τη διατήρηση του οικοσυστήματος των προορισμών ρυθμίζοντας τις ροές επισκεπτών, επιτρέπει επίσης τη μετάβαση από τον ποσοτικό τουρισμό στον ποιοτικό τουρισμό. Στο παρελθόν, η εστίαση ήταν στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, περισσότεροι επισκέπτες σήμαιναν περισσότερη επιτυχία, αλλά σήμερα αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα.


Εκτός από το ότι έχει υψηλότερο εισόδημα, αυτή η πελατεία που είναι πρόθυμη να πληρώσει περισσότερα αναμένεται να έχει και άλλα ευεργετικά χαρακτηριστικά για τους προορισμούς που επισκέπτεται. Αυτοί οι επισκέπτες είναι πιο πιθανό να κατανείμουν τα χρήματα και το χρόνο τους σε διάφορους πολιτιστικούς προορισμούς και να είναι πιο προσεκτικοί στις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Για τους προορισμούς, μια στρατηγική που βασίζεται στην ποιότητα επιτυγχάνει τρία πράγματα: τον μετριασμό του τουρισμού, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και τη συμπερίληψη της κοινότητας. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να αυξηθεί τουλάχιστον λίγο η τιμή πρόσβασης σε έναν προορισμό.


Προώθηση περισσότερων κρυφών προορισμών


Τι θα γινόταν αν η λύση για τον υπερτουρισμό σε ορισμένους μεγάλους προορισμούς εξαρτιόταν απλώς από την προώθηση πολύ πιο εμπιστευτικών γειτονικών περιοχών; Μια τέτοια προσέγγιση θα επέτρεπε την καλύτερη ανακατανομή των τουριστικών ροών σε μια περιοχή, προσφέροντας παράλληλα μια καλύτερη εμπειρία στους επισκέπτες που δεν θα πατούσαν πλέον ο ένας στα πόδια του άλλου. Ορισμένοι προορισμοί υλοποιούν ήδη πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες ομαδοποιούνται με τον όρο υποτουρισμός, σε αντίθεση με τον υπερτουρισμό.


Τα τελευταία χρόνια, ο υποτουρισμός κερδίζει έδαφος καθώς οι παράγοντες του τουρισμού έχουν διπλασιάσει τις προσπάθειές τους για την προώθηση των περιουσιακών στοιχείων λιγότερο δημοφιλών ή λιγότερο γνωστών τουριστικών προορισμών. Το κεντρικό μήνυμα είναι να παρουσιαστούν ως εναλλακτική λύση σε προορισμούς με μέγιστο αριθμό επισκεπτών κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων. Οι τουρίστες καλούνται έτσι να ξεφύγουν από την πεπατημένη.


Ο στόχος είναι τώρα να εστιάσουμε τη στρατηγική μας στις τουριστικές δαπάνες, ιδίως ενθαρρύνοντάς τους να παρατείνουν τη διαμονή τους. Και για να παρατείνουμε τη διαμονή, πρέπει να δημιουργήσουμε εμπειρίες, δραστηριότητες που θα ενθαρρύνουν τους τουρίστες να μείνουν περισσότερο.


Υπάρχουν πολλές σκέψεις για τον τουρισμό του μέλλοντος και πολλές συζητήσεις. Αν και δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη όλες οι διαδρομές, είναι αυτονόητο ότι η βιωσιμότητα θα είναι ένας από τους ιδρυτικούς πυλώνες της. Και βιωσιμότητα σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος και συνεκτίμηση της περιοχής. Ο υπερβολικός τουρισμός δεν θα αποτελεί πλέον ζήτημα ενόψει των πολυάριθμων πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται από προορισμούς σε όλο τον κόσμο για τον καλύτερο έλεγχο της ρύθμισης των τουριστικών ροών. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση πρέπει επίσης να προέρχεται από τους ίδιους τους τουρίστες και όχι μόνο να στηρίζεται στους ώμους των παραγόντων του τομέα. Η πανδημία ήταν το απαραίτητο έναυσμα για έναν ορισμένο αριθμό ανθρώπων και ενόψει της τρέχουσας οικολογικής αφύπνισης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο υπερτουρισμός αργά ή γρήγορα θα αποτελέσει παρελθόν.


41 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page