top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Τουριστικοί διάδρομοι και τοπικές εμπειρίες

Τους τελευταίους μήνες έχουμε παρατηρήσει μια αύξηση του ενδιαφέροντος για τη διοργάνωση τοπικών διαδρομών για την ανακάλυψη γαστρονομικών, παραδοσιακών και αυθεντικών προϊόντων των τόπων μας.


Στο επίκεντρο των απαιτήσεων των σημερινών επισκεπτών, αλλά και ανάμεσα στους πυλώνες του εγχώριου τουρισμού, οι τοπικοί διάδρομοι επιτρέπουν σε κάθε προορισμό να ξεχωρίζει, να αναπτύσσεται, να προωθεί τα προϊόντα του και να αυξάνει το εισόδημα των ντόπιων κάτοικων του.


Μέρος αυτού που ονομάζεται slow tourism είναι ένα αναπτυσσόμενο προϊόν σε όλο τον κόσμο.Γιατί όμως η Ελλάδα με όλο τον τοπικό πλούτο και τα αυθεντικά προϊόντα της μένει πίσω;

Είναι τόσο δύσκολο να οργανωθεί τοπικά;


Κυρίως αυτός ο τύπος τοπικών διαδρόμων οργανώνεται τοπικά μεταξύ επαγγελματιών και με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων και συμβούλων στο μάρκετινγκ προορισμών. Δεν χρειάζεται να συμπεριληφθεί το κράτος, η Περιφέρεια και η Πόλη στην οργάνωσή της. Σε κάθε περίπτωση, όχι στο αρχικό στάδιο της οργάνωσης του.

Δεν χρειάζεται να κάνετε την οργάνωσή σας περίπλοκη. Είναι μια μικρή μάχη που κερδίζεται ευκολά. Δεν είναι ένα εξελιγμένο προϊόν και, αντίθετα, η απλότητά του επιτρέπει να είναι πιο ελκυστικό.

Ούτε πρέπει να κάνετε μελέτες και άλλες ακαδημαϊκές αναλύσεις.

Είναι ένα τοπικό προϊόν, ένα απλό αλλά όχι απαραίτητα απλοϊκό προϊόν. Και πρέπει να μείνει έτσι.


Παράδειγμα


Ας πάρουμε το παράδειγμα της « la route du cidre » που συνοδεύσαμε στρατηγικά. Ένα παράδειγμα μεταξύ άλλων που δημιουργήσαμε σε μικρές πόλεις της υπαίθρου για να συμμετάσχουμε στην ανάπτυξή τους.

Η « la route du cidre », είναι χτισμένη γύρω από μια μικρή πόλη, αυτή του Cambremer με τους 1.350 κατοίκους της.

Είναι ένα κύκλωμα 40 χιλιομέτρων που σας επιτρέπει να περπατήσετε στο Calvados στη Νορμανδία, γη των μήλων και των αγελάδων. Περπατώντας κατά μήκος αυτής της διαδρομής μπορείτε να ανακαλύψετε τα τοπικά προϊόντα και ιδιαίτερα τους ciders/μηλίτες και άλλα προϊόντα ΠΟΠ, τυριά για παράδειγμα, αλλά και για να ανακαλύψετε τη γοητεία των χωριών που υπάρχουν.

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία ενός τέτοιου διάδρομου είναι απλά και είναι τα ίδια που χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε άλλους διαδρόμους.

Στην αρχή χρειάζεσαι ένα κύκλωμα. Ας ξεκινήσουμε με ένα χάρτη πάνω στον οποίον σχεδιάζουμε τα υπάρχοντα σημεία ενδιαφέροντος και ομορφιάς. Η τοπική κληρονομιά είναι αυτή που ενώνει τα πάντα (εκκλησίες, κάστρα, μνημεία, κ.λπ.).

Μετά φέραμε όλους τους παραγωγούς μαζί (αυτούς που το επιθυμούσαν) και τους τοποθετήσαμε στον ίδιο χάρτη.


Η ιστορία των παραγωγών, συχνά οικογενειακές ιστορίες με παραγωγές που πηγαίνουν πίσω στο χρόνο και τα προϊόντα τους. Ακούστε έναν παραγωγό να εξηγεί με το πάθος του πώς παράγει το προϊόν του (τυρί, κρασί, μηλίτη, κ.λπ.) είναι μια απόλυτη εμπειρία. Μπορείτε και να το δοκιμάσετε μαζί του και να μοιραστείτε μαζί τις γνώσεις του αξίζουν χρυσό και είναι άλλη μια πραγματική αυθεντική εμπειρία.

Για να παρατείνουμε την εμπειρία και να ενισχύσουμε τους ανθρώπινους δεσμούς προσθέτουμε δωμάτια, καταλύματα κλπ.

Βέβαια δεν ξεχνάμε τα καταστήματα που πουλάνε τοπικά προϊόντα έτσι ώστε κάθε επισκέπτης να μπορεί να τα αγοράσει πριν φύγει. Ακόμα και τα εστιατόριά που έχουν ιδιαίτερες συνταγές με τοπικά προϊόντα μπαίνουν στο σχέδιο.

Είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε στρατηγική ελκυστικότητας, πέρα από το κλασσικό branding.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Κάθε Σαββατοκύριακο περισσότερο από το διπλάσιο του πληθυσμού περπατά εκεί, το 68% των Γάλλων και το 32% των αλλοδαπών, τα καταλύματα δεν αισθάνθηκαν την υγειονομική κρίση. Οι ενοικιάσεις διακοπών και οι απαιτήσεις για τα νοικιαζόμενα σπίτια εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Για να θεμελιώσουμε δυνατά και μακροπρόθεσμα το τουριστικό προϊόν μας, αποκτήσαμε και την ετικέτα "αξιόλογες τοποθεσίες γεύσης" που επιτρέπει τον εντοπισμό ενός συνδέσμου που συνδυάζει την τεχνογνωσία των ανθρώπων, την ποιότητα του προϊόντος και τον πλούτο της περιβαλλοντικής κληρονομιάς ενός τόπου.

Οι "αξιόλογες τοποθεσίες γεύσης" είναι μέρος μιας εθνικής ένωσης. Προωθούν τα προϊόντα τους μέσω της χρήσης ενός συλλογικού σήματος και συμμετέχουν στα σαλόνια αξιόλογων χώρων γεύσης όπου μόνο τα μέλη του συλλόγου μπορούν να εκθέσουν και να πουλήσουν.

Στη συνέχεια, μία φορά το χρόνο, το χωριό Cambremer διοργανώνει μια μεγάλη έκθεση(παζάρι) μόνο με προϊόντα AOC/AOP με περισσότερους από 100 εκθέτες από όλη τη χώρα και περισσότερους από 15.000 επισκέπτες σε διάστημα 3 ημερών.

Αυτό το μοντέλο οργάνωσης τοπικών διαδρόμων το χρησιμοποιούμε και για άλλες εμπειρίες, όχι μόνο γαστρονομικές: ο δρόμος των studs, ο δρόμος των απομονωμένων χωριών, ο δρόμος του Αγίου Ιωάννη, κλπ.

Οι δημόσιοι οργανισμοί παρεμβαίνουν μόνο για την προώθησή στις τουριστικές ιστοσελίδες, τα φυλλάδια κ.λπ.


Συμπέρασμα: με την τεχνογνωσία μας και ένα δοκιμασμένο και επιτυχημένο μοντέλο, μπορούμε να οργανώσουμε σε λίγους μήνες αυτό το είδος προϊόντος για μικρά χωριά, νησιά ή μεγαλύτερες πόλεις.


Stay simple and efficient.17 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page