Αναζήτηση
  • Admin

Στρατηγική ελκυστικότητας : Ανακύκλωση και δημιουργία εισοδήματος για ευάλωτους πληθυσμούς

Ως αναπτυξιακοί σύμβουλοι προορισμών σχεδιάζουμε και στήνουμε στρατηγικές ελκυστικότητας που βέβαια συμπεριλαμβάνουν το branding του προορισμού αλλά και την οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία εισοδημάτων για όλους τους πληθυσμούς.


Αν η στρατηγική branding ενός προορισμού δεν συμπεριλαμβάνει όλες τις κατηγορίες του πληθυσμοί, αν οι πολίτες δεν ωφελούνται όλοι από την ανάπτυξη, τότε το μοντέλο καταρρέει.
Η ανακύκλωση είναι ένα μεγάλο θέμα και για τον τουρισμό.

Οι επισκέπτες σας, ιδίως οι post covid ενδιαφέρονται να γνωρίζουν πως διαχειρίζεστε τα απόβλητα, στα ξενοδοχεία αλλά και στους προορισμούς.


Φυσικά όλα ξεκινούν με τη διαλογή των αποβλήτων για την ανακύκλωση, με την προϋπόθεση ότι οι Δήμοι έχουν στήσει μια αποτελεσματική οργάνωση, αλλά αφορά και όλα τα άλλα προϊόντα τα οποία για λόγους μόδας ή απλά για λόγους φθοράς ρίχνουμε στους κάδους απορριμμάτων ή στους χώρους υγειονομικής ταφής.


Όλοι μας έχουμε αλλάξει κάποια στιγμή τον καναπέ μας επειδή το ύφασμα ήταν φθαρμένο, μια καρέκλα με ένα σπασμένο πόδι, την παλιά μας τηλεόραση γιατί δεν άναβε, ένα ποδήλατο γιατί ήταν πάρα πολύ βαρύ για τις βόλτες μας, πιάτα επειδή ήταν αταίριαστα, ένα κρεβάτι επειδή δεν ήταν άνετο, κ.λπ.


Τίποτα το εξαιρετικό, διότι η απαξίωση των καταναλωτικών προϊόντων μας αναγκάζει να τα ανανεώνουμε λίγο πολύ γρήγορα.

Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δημιουργηθεί συστήματα ανακύκλωσης σε διάφορους Δήμους, με τη δημιουργία πρόσθετου εισοδήματος και θέσεων εργασίας για ηλικιωμένους ή συνταξιούχους ή ακόμα φοιτητές.


Πώς γίνεται αυτό;


Ξεκινήσαμε από την παρατήρηση ότι η πλειοψηφία των απορριπτόμενων αντικειμένων είναι επαναχρησιμοποιήσιμα και επισκευάσιμα. Συχνά η ανακαίνιση μιας σπασμένης καρέκλας ή η αλλαγή μιας ασφάλειας από μια τηλεόραση ή ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα από έναν φούρνο δεν είναι τόσο δύσκολη για αυτόν που ξέρει.


Από την άλλη πλευρά παρατηρήσαμε ότι υπήρχαν πολλοί συνταξιούχοι τεχνίτες ή απλά ταλαντούχοι άνθρωποι με τα χέρια τους που είχαν και χρόνο και όρεξη, που βαριόντουσαν χωρίς παραπάνω δραστηριότητες.


Συχνά οι ίδιοι είχαν ανάγκη για επιπλέον εισοδήματα για να περάσουν το μήνα ή για να βοηθήσουν τα εγγόνια τους ή τα παιδιά τους.

Πράγματι, πόσοι άνθρωποι γύρω μας συνταξιούχοι η όχι είναι σε θέση να επισκευάσουν ένα μικρό ραδιόφωνο, μια καρέκλα, κ.λπ. Σκεφτείτε! Πολλοί.


Από την άλλη πλευρά, είχαμε ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα ή πολλούς νέους που ήθελαν να εγκατασταθούν στη ζωή, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν καινούργια πράγματα ακόμη και αν ήταν με έκπτωση.


Καταλάβατε: η εξίσωση λύθηκε, απλά χρειαζόταν κάποιον να οργανώσει το όλο θέμα.

Αυτός ήταν ο ρόλος του Δήμου.

Δημιούργησε μια κοινοτική δομή, ένα ίδρυμα για να στήσει το πρόγραμμα.

Στη συνέχεια, ο Δήμος παραχώρησε σε αυτή την δομή ένα χώρο με μια αίθουσα αφιερωμένη στις επισκευές των προϊόντων και ένα εκθεσιακό χώρο και χώρο πωλήσεων.


Η προμήθεια έγινε αρχικά από τις ομάδες του τμήματος καθαρισμού της κοινότητας που συλλέγουν τα προϊόντα από τα σκουπίδια ή από τις χωματερές αποβλήτων και στη συνέχεια από τους πολίτες που πήραν την συνήθεια να φέρνουν τα προϊόντα τους σε αυτόν το χώρο αντί να τα βάζουν στα σκουπίδια.


Ο εξοπλισμός και τα εργαλεία δωρήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες.

Πολλοί συνταξιούχοι τεχνίτες απάντησαν θετικά στην πρόσκληση και που ήθελαν να αφιερώσουν λίγες ώρες την ημέρα ή την εβδομάδα σε αυτό το έργο.


Στη συνέχεια, τα προϊόντα επισκευάστηκαν, αποκαταστάθηκαν, ξαναβάφτηκαν και τέθηκαν προς πώληση σε πολύ χαμηλές τιμές.


Η οικονομική διαχείριση ήταν αρκετά απλή: το 1/3 της τιμής πώλησης πήγαινε στα έξοδα διαχείρισης του χώρου, το 1/3 στις αγορές εξαρτημάτων και το 1/3 στο εισόδημα του ατόμου που το είχε επισκευάσει.


Απλό;

Ναι ειλικρινά, με τη βούληση του Δήμου να βοηθήσει οικονομικά τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, διατηρώντας παράλληλα το περιβάλλον, τη μείωση των αποβλήτων, βοηθώντας τους ανθρώπους χαμηλού εισοδήματος να εξοπλιστούν ... το project πέτυχε.


Τα αποτελέσματα ήταν στο ραντεβού και το προφίλ των αγοραστών εξελίχθηκε γρήγορα, διότι το vintage είναι της μόδας.


#meliortempus

#attractiveness

#branding

#destinationmanagement

#tourism

#recycling

99 προβολές0 σχόλια