top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Προκλήσεις και ευκαιρίες : Rise Up Greece!

Ένα από τα σημεία που εστιάζουμε στην επαναλειτουργία προορισμών είναι η ενίσχυση των εγχώριων και περιφερειακών αγορών. Πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τον τομέα παρά πολύ στην άμεση και καθώς χτίζουμε την ανάκαμψη.Ευκαιρία στην κρίση


Ένα από τα διδάγματα από την κατάρρευση του τουρισμού, είναι ότι οι κυβερνήσεις έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως τη σημασία του τουρισμού για τις οικονομίες τους, και τις συναφείς κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, ιδίως όταν πρόκειται για τα εκατομμύρια των θέσεων εργασίας που βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την ευκαιρία να προσαρμόσουμε την εστίασή μας και να εντείνουμε τη στήριξη για επενδύσεις στον τουρισμό, ιδίως στις πράσινες επενδύσεις και στην προώθηση των τοπικών προϊόντων μας, δίπλα από τις φυσικές ομορφιές της χώρας μας και τα πολιτιστικά πλούτη της.

Γνωρίζουμε ότι οι ταξιδιώτες θα είναι διαφορετικοί. Αυτή η κρίση έχει αναγκάσει πολλούς από εμάς να ζήσουν σε τοπικό επίπεδο και έτσι μπορεί να σκεφτούμε περισσότερο γι 'αυτό όταν ταξιδεύουμε διεθνώς - αναζητώντας τοπικά τρόφιμα, τοπικές αγορές ...

Αλλά αντί να προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε στις εργασίες μας το συντομότερο δυνατόν, το COVID-19 μας προκαλεί να σκεφτούμε το είδος της κατανάλωσης που στηρίζει τους μη βιώσιμους τρόπους των ταξιδιωτικών και τουριστικών βιομηχανιών.

Η Ελλάδα έχτισε το τουριστικό μοντέλο της σε μια υπερ κατανάλωση των πόρων και του περιβάλλοντος της.

Αυτό το μοντέλο ήταν προβλέψιμο ότι θα καταρρεύσει είτε από κάποιον ιό ή άλλο λόγο είτε από τους ιδίους καταναλωτές που εδώ και δέκα χρόνια ήδη έχουν αρχίσει να ψάχνουν καινούργιες εμπειρίες και λόγους για να ταξιδεύσουν, με την σταδιακή έξοδο από την αγορά των baby boomers.

Αν με ερωτήσετε αν θα κλίσουν μαγαζιά, ξενοδοχεία, … θα σας απαντήσω ανοιχτά ναι, δεν υπάρχουν λύσεις για να σωθούν όλες οι εταιρείες ιδίως η ποιο ανίσχυρες.

Έτσι και αλλιώς η προσφορά δεν θα μπορέσει να καλυφτεί σε μια πτωτική ζήτηση.


Εξάρτηση από τον τουρισμό


Τα αεροπορικά ταξίδια κατέχουν εξέχουσα θέση στις συζητήσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα στους τομείς των ταξιδιών και του τουρισμού εκτείνονται πολύ πέρα από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σε πολλά μέρη ο τουρισμός έχει αυξηθεί πέρα από τα βιώσιμα όριά του, εις βάρος των τοπικών κοινοτήτων.

Ο υπερ τουρισμός των τόπων όπως η Βενετία, η Βαρκελώνη και το Ρέικιαβικ είναι ένα αποτέλεσμα. Κρουαζιερόπλοια εκχέουν χιλιάδες ανθρώπους για επισκέψεις που διαρκούν μερικές ώρες, που κατακλύζουν τον προορισμό, αλλά αφήνουν μικρό οικονομικό όφελος.

Οποιαδήποτε τοπική διαχείριση έχει πρόβλημα να αντιμετωπίσει την αύξηση των αποβλήτων όταν η πόλη τους περνάει από 20,000 κάτοικους σε 1,000,000 μέσα σε μερικές ημέρες.

Χωρίς όμως την κρίση δεν θα συζητούσαμε τέτοια θέματα, ο αυτόματος πιλότος μας οδηγούσε στον τοίχο.


Από την κρίση έρχεται η δημιουργικότητα


Covid-19 είναι μια ριζική αφύπνιση σε αυτόν τον τρόπο σκέψης. H οικονομική πραγματικότητα πρέπει τώρα να αλλάξει για να ανταποκριθεί στην πιο πιεστική πραγματικότητα της δημόσιας υγείας.

Βέβαια οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα γίνει άμεσα. Χρειάζεται τοπική βούληση πρώτα από όλα.

Ο Δήμαρχος είναι το κλειδί.

Οι μικρές μάχες που κερδίζονται εύκολα ο στόχος.

Δράσεις με πολύ λίγα έξοδα για να οργανώσουμε διαφορετικά την προσφορά του προορισμού υπάρχουν.

Έχουμε 4 μήνες ακόμα. Δεν είναι πολλοί αλλά αρκετοί για να δημιουργήσουμε καινούργια προϊόντα και να απαντήσουμε στην ερώτηση : γιατί οι επισκέπτες να έρθουν σε εμάς και όχι στον γείτονα.


Rise Up Greece!


Ότι και να λέμε, μέσα σε αυτήν την περίοδο η Ελλάδα διαχειρίστηκε πολύ σωστά το πρόβλημα, καλυτέρα και από πολλές άλλες χώρες, με τις δυνατότητες της και τις υποδομές της.

Αυτή η διαχείριση είναι σήμερα το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό μας όπλο.

Οι Έλληνες έχουν την συνήθεια να διχάζονται αλλά ξέρουν και να ενώνονται για να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς τους.

Ας καταλάβουμε όλοι λοιπόν ότι σήμερα είναι η στιγμή που πρέπει να ενωθούμε έναντι του ιού, να προσπαθήσουμε να τον πολεμήσουμε και να ρίξουμε τον αριθμό των κρουσμάτων στην χώρα μας πιο γρήγορα από τις άλλες χώρες.

Λίγες εβδομάδες προσπάθειες, απογοητεύσεις και με πολλές προσωπικές δυσκολίες χρειάζονται για να το πέτυχουμε.

Όλοι οι επισκέπτες μας έχουν την βούληση να ξανά ταξιδεύσουν και τον προορισμό που θα διαλέξουν θα είναι αυτός που θα αισθάνονται πιο ασφαλείς.

Έχουμε λίγο χρόνο και απέναντι οι ανταγωνιστές μας είναι πολύ δυνατοί. Όταν οι μεγάλοι προορισμοί σηκωθούν στα πόδια τους εμείς θα γονατίσουμε περισσότερο.

9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page