top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Ο τουρισμός πέθανε! Εβίβα ο τουρισμός !

Οι πληρωμένες διακοπές από τον εργοδότη μας, η επανάσταση των μεταφορών και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας επέτρεψαν να ταξιδέψουμε όλο και πιο μακριά από τα χωριά και τις οικογενειακές μας κατοικίες και αυτό κάνει σχεδόν 50 χρόνια τώρα.

Χάρη στα low-cost, τα ταξίδια έχουν γίνει οικονομικά προσιτά για κάθε τύπο προϋπολογισμού!


Αλλά την ίδια στιγμή αυτό το είδος του μαζικού τουρισμού τείνει μερικές φορές να παραμορφώσει τα τοπία, να μολύνει ... και κοστίζει ακριβά στις πόλης που δεν είναι προετοιμασμένες και οργανωμένες.Η εμπειρία μας στον τουρισμό μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι σήμερα ο τουρισμός προσανατολίζεται όλο και περισσότερο προς τους μικρούς και πιο συγκεκριμένους τομείς της αγοράς πράγμα που αποδεικνύεται μέσα από τον οικονομικό κατακερματισμό (budget, midscale, luxury) αλλά και απο την κοινωνικό-δημογραφία των ξενοδοχείων που διαχειριζόμαστε.


Είναι σαφές ότι ο τουρισμός αλλάζει επί του παρόντος. Πράγματι, οι ζημίες που προκαλούνται από τον μαζικό τουρισμό έχουν όλο και περισσότερο αρνητική εικόνα. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να επανεξετάσουμε τον τρόπο που ταξιδεύουμε. Με άλλα λόγια, σκεφτείτε τον βιώσιμο τουρισμό που ασχολείται με τη διατήρηση του περιβάλλοντος και τον σεβασμό των κάτοικων και των αγαθών.

Φαίνεται ότι ο « eco-tourist » επιδιώκει να συνδυάσει την οικολογία και την ανακάλυψη. Η επιθυμία του να είναι σε φυσικούς χώρους που δεν είναι διαταραγμένοι και αυθεντικότεροι για να δει την άγρια φύση και την ποιότητα των τοπίων διατηρώντας το περιβάλλον θα είναι το πρώτο πράγμα που θα ψάξει. Η προσέγγιση αυτή χρησιμεύει επίσης για να επαναφορτίσει την ενέργεια του σε ένα μοναδικό περιβάλλον και έτσι να ξεφύγει από τον πολιτισμό και την καθημερινή πίεση του.


Σήμερα ο τουρίστας επιδιώκει να πλησιάσει την προέλευσή του.

Από οικονομική άποψη, αυτός ο νέος τουρίστας επιδιώκει να αναπτύξει την τοπική οικονομία, αγοράζοντας τοπικά, συμμετέχοντας στο δίκαιο εμπόριο και να βοηθήσει οικονομικά τον πληθυσμό να ζει στον τόπο όπου βρίσκεται.

Πιστεύουμε ότι οι νέες τάσεις και οι προσδοκίες των ταξιδιωτών θα αντικαταστήσουν τον λεγόμενο μαζικό τουρισμό, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα τον υπερπληθυσμό σε ένα μέρος που οδηγεί σε χαμηλότερο άμεσο κόστος για τους τουρίστες, αλλά οδηγεί σε ταυτόχρονα, αρνητικές επιπτώσεις στο τοπικό περιβάλλον.

Έτσι, οι πρώτοι άξονες για την ανάπτυξη ενός μοντέρνου τουριστικού προορισμού θα μπορούσαν να είναι:


  1. Ο γαστρονομικός τουρισμός, ο οποίος εξελίσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Αυτό το είδος του τουρισμού είναι το αποτέλεσμα μιας αναζήτησης γνησιότητας. Ο τουρίστας επιλέγει τον προορισμό του σε σχέση με το είδος της κουζίνας που θα του προσφέρει και τη φήμη του. Για παράδειγμα, η Γαλλία λόγω του «terroir» και του γαστρονομικού πλούτου της είναι ιδιαίτερα βραβευθείσα από τους επαγγελματίες του γαστρονομικού τουρισμού.

  2. Ο τουρισμός αλληλεγγύης είναι ένας εναλλακτικός τουρισμός κατά τον οποίο, στο περιθώριο των «διακοπών» του, ο τουρίστας βοηθά σε ανθρωπιστικά ή/και κοινωνικά έργα.

  3. Ο αθλητικός τουρισμός είναι αποτέλεσμα της επιθυμίας των ταξιδιωτών να αφιερώσουν πολύ χρόνο στον αθλητισμό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην επιλογή του προορισμού που θα ήταν σύμφωνη με τη θέλησή τους.

  4. Ο βιώσιμος τουρισμός βασίζεται στην αυστηρή τήρηση των τριών πυλώνων βιώσιμης ανάπτυξης (περιβάλλον, κοινωνικός, οικονομία) κατά τη διάρκεια τουριστικών ταξιδιών.

  5. Ο αγροτικός τουρισμός συνδέει άμεσα τους αγρότες και τους επισκέπτες τους με εμπειρίες «επιστροφής στη φύση».


Αλλά προσοχή!

Οι νέες γενιές των τουριστών που φθάνουν στην αγορά των "millennials" αλλάζουν επίσης τα κλασικά μοντέλα που προσφέρουν οι επαγγελματίες μέχρι τώρα.

Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996 θεωρούνται millennials.

Θεωρείτε ότι είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούν, να παραμείνουν συγκεντρωμένοι, κατηγορούμενοι ότι είναι ασταθής, μερικές φορές τεμπέληδες, έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαφόρων μελετών που επιδιώκουν να κατανοήσουν γιατί δυσκολεύονται τόσο πολύ να ενσωματωθούν σε μια εταιρεία.

Εκείνοι που το κάνουν, λένε ότι ψάχνουν για μια αποστολή και όχι μια θέση εργασίας, για έναν μέντορας και όχι έναν ηγέτης, και πάνω από όλα θέλουν να έχουν αντίκτυπο, επιρροή σε αυτό που κάνουν.

Ξεχάστε τα πολυτελή μπουρνούζια, τα σεντόνια σατέν και τα μαξιλάρια με πούπουλα πάπιας. Οι διακοπές δεν ορίζονται πλέον από το πού μένετε, αλλά από αυτό που κάνετε εκεί, τουλάχιστον για πολλούς millennials.

Σύμφωνα με την McKinsey και την Εταιρεία και το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια, οι συνολικές δαπάνες που σχετίζονται με τις εμπειρίες που έζησαν έχουν αυξηθεί με ρυθμό 1,5 φορές υψηλότερο από εκείνες που σχετίζονται με την προσωπική κατανάλωση και τέσσερις φορές περισσότερο από τις δαπάνες για αλλά αγαθά. Αυτή η αύξηση καθοδηγείται από τους millennials που το 2016 ξόδεψαν κατά μέσο όρο 62% περισσότερο ανά μήνα από τη προηγούμενη γενιά και 37% περισσότερο από τους baby boomers σε εμπειρίες όπως η ψυχαγωγία και το fitness.

Παρά τη νεαρή τους ηλικία, οι millennials μπορούν πραγματικά να αντλήσουν από το διαθέσιμο εισόδημά τους επειδή ξοδεύουν λιγότερο στα αυτοκίνητα, και αναβάλλουν την αγορά των σπιτιών.

Αυτό που χαρακτηρίζει τους millennials ειδικότερα είναι η όρεξή τους για νέες τεχνολογίες, η σχέση τους με την υπερσύνδεση και η απρογραμμάτιστη ανάγκη τους να αισθάνονται ότι υπάρχουν σε αυτή την virtual ζούγκλα:


  • Συνδέονται στα κοινωνικά δίκτυα για κατά μέσο όρο 3 ώρες την ημέρα.

  • 89% συνδέονται κάθε μέρα

Από μικρή ηλικία, ο millennial έχει μεγαλώσει και εξελιχθεί ταυτόχρονα με το Διαδίκτυο, αλλά έχει επίσης ευαισθητοποιηθεί πολύ νωρίς σε πολλές αιτίες (υπερθέρμανση του πλανήτη, aids, παχυσαρκία, πρόχειρο φαγητό ...). Μέσω των νέων διαύλων επικοινωνίας εκφράζει τη δέσμευσή του και δεν διστάζει να επιλέξει ένα εμπορικό σήμα ή προορισμό βασισμένο σε οικολογικά και ηθικά επιχειρήματα.

Και όταν μιλάμε για το εμπορικό σήμα ή τον προορισμό, δεν είναι πλέον μόνο ένα απλό θέμα να πωλήσουμε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία στους millennials. Για αυτούς, ένα εμπορικό σήμα πρέπει να ξεχωρίζει, να καινοτομεί, να προωθεί ορισμένες αξίες, και πάνω απ’ όλα να κατέχει ένα δικό του σύμπαν και να αλληλο-επιδρά με τους χρήστες του. Μια μάρκα που μοιάζει με αυτούς εν ολίγοις.

Σε μια κοινωνία όπου όλα εξελίσσονται και πηγαίνουν πολύ γρήγορα, η απαίτηση και η αμεσότητα είναι δύο κριτήρια αντιπροσωπευτικά αυτής της γενιάς: δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο σε ενα προορισμό η ένα τόπο του οποίου η εργονομία, ο σχεδιασμός ή η ρευστότητα δεν είναι τέλεια.


Ο Millennial γνωρίζει πού να βρει τις πληροφορίες και δεν θα διστάσει να αφήσει μια ιστοσελίδα σε δευτερόλεπτα, αν η αναγνωσιμότητα δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του. Σε μια εποχή που εξακολουθούμε να έχουμε συζητήσεις σχετικά με τις online κρατήσεις, κατανοούμε ότι αυτό το θέμα έχει ήδη αποκτηθεί για αυτούς.


Τέλος, σημειώνουμε ότι στο ασταθές και ανήσυχο κλίμα της κοινωνίας, ο millennial θέλει να ζήσει αυθεντικές εμπειρίες και να είναι σε θέση να τις μοιραστεί, προκειμένου να καθησυχάσει και να επικεντρωθεί εκ νέου στον εαυτό του.


Ποια στρατηγική πρέπει να εφαρμόσετε σαν προορισμός η επιχείρηση για να τους προσελκύσετε;

Οι ειδικοί μας είναι στη διάθεσή σας για να μελετήσουν τις δυνάμεις και τις ιδιαιτερότητές σας για να παράγουν μια κατάλληλη προσφορά.

1.291 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page