top of page
Αναζήτηση
 • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Μην πάτε digital χωρίς σχέδιο μάρκετινγκ

Γιατί χρειάζεστε ένα σχέδιο μάρκετινγκ για τη διαχείριση του ξενοδοχείου σας ή του καταλύματος σας;


Πώς να ορίσετε απλά το μάρκετινγκ, για ποιο λόγο είναι; Το μάρκετινγκ έχει να κάνει με τη δημιουργία αξίας. Δύο είδη αξιών. Μια οικονομική αξία και μια λεγόμενη αξία προϊόντος. Πράγματι, σήμερα η επιλογή των καταναλωτών για καποιο προϊόν δεν είναι πλέον ασήμαντη. Όταν στραφούμε σε ένα προϊόν, μια επωνυμία, επιλέγουμε μια ιστορία, αξίες, μερικές φορές ακόμη και την επιθυμία να ανήκουμε σε μια κοινότητα (π.χ. Apple). Το μάρκετινγκ είναι ένας γενικός όρος, υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα πολλοί κλάδοι: ψηφιακός, λειτουργικός, προϊόν και πολλές τεχνικές: SEO, branding...


Έτσι, είτε έχετε ένα ξενοδοχείο 20 δωματίων στις Σεϋχέλλες είτε ένα εξοχικό σπίτι σε ένα μικρό ελληνικό νησί ή ένα διαμέρισμα στο Παρίσι, χρειάζεστε μια καλή στρατηγική μάρκετινγκ.


Καθορίστε με ακρίβεια την προσφορά του ξενοδοχείου

Πριν αρχίσετε να δημιουργείτε μια στρατηγική, είναι σημαντικό να ορίσετε με ακρίβεια την προσφορά της με μια απλή μέθοδο:


Το προϊόν

Τι πουλάτε; Ποια είναι η ιδέα σας; Ποια είναι η υπηρεσία ή οι υπηρεσίες σας ή το προϊόν σας; Ασυνήθιστα καταλύματα, δωμάτια airbnb, δωμάτια ξενοδοχείων ...

Αυτό το κομμάτι είναι απαραίτητο και πρέπει να είστε ειλικρινής. Τι προσφέρετε σήμερα; Για να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, μην διστάσετε να ρωτήσετε τους πελάτες σας και όλους τους ανθρώπους που γνωρίζουν το κατάλυμα σας, ακόμα και τους προμηθευτές σας.


Η τιμή

Για αυτό το μέρος, όπως υποδηλώνει το όνομά του, είναι απαραίτητο να αναλύσετε τις τιμές σας. Ποιες είναι οι τιμές που ασκείτε και για ποιες υπηρεσίες. Επίσης, πρέπει να εξετάσετε εάν οι τιμές σας είναι φθηνότερες απευθείας στον ισότοπό σας από ό, τι στους ΟΤΑ, και ποιες είναι οι τιμές των καλυτέρων πωλήσεων.


Η προώθηση

Από την αρχή της δραστηριότητάς σας και μέχρι σήμερα, ποια προώθηση (επικοινωνία, διαφήμιση) χρησιμοποιείτε για τη δραστηριότητά σας. Πρέπει να είμαστε ακριβείς, διότι το έργο που έχει ήδη επιτελεσθεί θα αποτελέσει μια καλή αφετηρία για τη μελλοντική στρατηγική.


Η διανομή

Εδώ πρέπει να τοποθετήσουμε τους διαύλους διανομής της προσφοράς. Είστε παρόντες σε τουριστικούς οδηγούς, σε blog και φόρουμ ταξιδιωτών; Τα κανάλια διανομής είναι επίσης ο ισότοπός σας αν έχετε έναν, η παρουσία σας στους ΟΤΑ (booking, airbnb). Πριν προχωρήσετε σε αυτό το βήμα, συνιστάται να σκεφτείτε. Συμβουλευτείτε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στο ξενοδοχείο σε όλους τους τομείς.


Καθορίστε τη θέση του ξενοδοχείου ή του καταλύματος σας στην αγορά με ένα swot


Δυνάμεις

 • Σε τι ειδικεύεστε;

 • Πώς διαφοροποιείτε τον εαυτό σας από τους άλλους ανταγωνιστές;

 • Πόσο καλύτερος είστε;

Παραδείγματα:

 • Τοποθεσία

 • Πρωινό

 • Η φιλοξενία σας

 • Υπηρεσίες

Αδυναμίες

 • Ποιες είναι οι αδυναμίες του ξενοδοχείου σας;

Παραδείγματα:

 • Τοποθεσία

 • Η τιμή του

 • Κακές κριτικές

 • Μια κακή παρουσίαση web

 • Διακόσμηση

Ευκαιρίες

 • Ποιες ευκαιρίες σας έχουν παρουσιαστεί;

 • Τι μπορείτε να μετατρέψετε σε ευκαιρίες;

Παραδείγματα

 • Μια περιοχή που γίνεται ελκυστική

 • Ένα γαστρονομικό ταλέντο

 • Ένα άτομο με φήμη που επισκέπτεται το ξενοδοχείο σας

 • Μια εκδήλωση


Απειλές

 • Ποιοι είναι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το κατάλυμα σας και τη λειτουργία του;

Παραδείγματα

 • Τοποθεσία

 • Ανταγωνισμός

 • Προσωπικό

 • Πρόβλημα συντήρησης

Τώρα που καθορίσατε την προσφορά σας, πρέπει να ξέρετε πώς να την προωθήσετε.

Ο πίνακας SWOT είναι το ιδανικό εργαλείο για να γνωρίζετε τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες και τη θέση σας σε σχέση με τον ανταγωνισμό.


Μόλις πραγματοποιηθεί το SWOT σας, θα είναι απαραίτητο να το αναλύσετε και να ορίσετε τους πρώτους στρατηγικούς άξονες. Κατά τη διάρκεια αυτής της ανάλυσης θα πρέπει να αναδείξετε το κοινό που στοχεύετε. Αυτός χωρίζεται σε 3.


Ο βασικός στόχος: ο κύριος κοινό/στόχος σας, για ποιον προορίζεται το ξενοδοχείο σας (οικογένεια, ζευγάρι...)

Ο πρωταρχικός στόχος: Περιλαμβάνει τον βασικό στόχο σας και άλλους τακτικούς και συχνούς πελάτες

Ο δευτερεύων στόχος: όλοι οι πιθανοί πελάτες, αλλά λιγότερο τακτικοί και πιο τυχαίοι (επαγγελματικά ταξίδια)


Τώρα εδώ είναι τα 4 βασικά σημεία που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για τη στρατηγική μάρκετινγκ. Αυτά τα τέσσερα σημεία θα σας επιτρέψουν να αυξήσετε έξυπνα την προβολή σας τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης.


Το branding

Αυτό το 100% εργαλείο μάρκετινγκ δρα στην εικόνα της μάρκας μιας εταιρείας. Σε μια εποχή όπου δεν καταναλώνουμε πλέον μόνο ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, αλλά μια μάρκα. Είναι σημαντικό το εμπορικό σήμα να είναι το σύμβολο ενός οράματος, μιας ιδέας, ενός πολύ συγκεκριμένου συνόλου αξιών.

Για να χτίσετε το branding του ξενοδοχείου σας, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερο. Βασίστε τον εαυτό σας στο όραμά σας, στις αξίες σας. Τι θέλετε να μεταδώσετε; Για ένα ακόμα πιο έντονο branding μην διστάσετε να συμμετάσχετε στις τρέχουσες τάσεις και να κάνετε το κατάστημα σας "πρεσβευτή". Για παράδειγμα, η τάση για καλύτερη διατήρηση του περιβάλλοντος και βιώσιμη κατανάλωση. Εάν συμφωνείτε με αυτήν την τάση, ρυθμίστε συγκεκριμένες δράσεις εντός του ιδρύματός σας και προωθήστε τις. Είναι μέρος αυτού που είστε από αυτό που προτείνετε.


Διασφαλίστε μια καλή on-line και off-line σύνδεση ορατότητας

Η στρατηγική σας πρέπει να περιλαμβάνει on-line και off-line σύνδεση ορατότητα.

Για προβολή εκτός σύνδεσης, βασιστείτε στα παραδοσιακά κανάλια. Καλή σήμανση κοντά στο ξενοδοχείο σας. Ο τοπικός και τουριστικός Τύπος είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να έχετε καλή ορατότητα.

Για on-line: Χρειάζεστε μια βιτρίνα: έναν ισότοπο για το ξενοδοχείο σας, μοντέρνο, ανταποκρινόμενο και σύμφωνο με αυτό που είστε και αυτό που προσφέρετε. Παρουσία σε μεγάλους ΟΤΑ με, μεταξύ άλλων, Booking.com, Expedia, Airbnb. Σκεφτείτε τα κοινωνικά δίκτυα. Μοιραστείτε τη φιλοξενία σας και τη ζωή της μέσα από φωτογραφίες, δημοσιεύσεις και ιστορίες.


Διαδικτυακή διαφήμιση και επικοινωνία

Μόλις δημιουργηθεί ο ισότοπός σας και τα κοινωνικά σας δίκτυα, προωθήστε τα μέσω SEO. Τι είναι το SEO; Είναι ένα σύνολο εργαλείων που επιτρέπει στο διαδικτυακό περιεχόμενό σας να βρίσκεται σε καλύτερη θέση από το "ρομπότ" της Google. Η ιδέα είναι ότι το περιεχόμενό σας φτάνει όσο το δυνατόν ψηλότερα στην πρώτη σελίδα αναζήτησης, όταν εκτελείται μια αναζήτηση που σχετίζεται με τη δραστηριότητά σας.


Ξανασκεφτείτε την προσφορά σας

Αυτό το μέρος είναι το λεγόμενο μάρκετινγκ προϊόντων. Πράγματι, είναι σημαντικό μετά την ανάλυση της θέσης σας στην αγορά να δούμε πώς να βελτιώσουμε την προσφορά μας. Τις περισσότερες φορές δεν είναι χρήσιμο να το ξανασκεφτείτε στο σύνολό του. Εάν έχετε ένα ξενοδοχείο που αρέσει στους πελάτες, μπορείτε απλά να προσφέρετε άλλες υπηρεσίες και συμπληρωματικές προσφορές. Για να το κάνετε αυτό, πραγματοποιήστε έρευνες στα κοινωνικά σας δίκτυα, ελέγξτε και κάντε ερωτήσεις στον βασικό σας στόχο. Ο στόχος εδώ είναι να κατανοήσετε καλύτερα το κύριο πελατολόγιό σας και ως εκ τούτου να μην τον χάσετε ποτέ, προσφέροντάς τους μια προσφορά που είναι πάντα πιο κοντά στις προσδοκίες τους.


Το πρόγραμμα μάρκετινγκ του ξενοδοχείου σας είναι ο οδηγός σας από και προς το μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αναφέρεστε συνεχώς σε αυτό, δεν είναι απαραίτητο να κάνετε ένα πρόγραμμα κάθε χρόνο ή κάθε τέσσερα χρόνια, ένα καλό μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό.


Ο ξενοδοχειακός κλάδος βρίσκεται σε συνεχή κίνηση και οι συνήθειες, οι τάσεις εξελίσσονται πολύ γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κοιτάξετε μπροστά και μακριά και να σκεφτείτε τη μακροζωία κατά τη δημιουργία αυτού του σχεδίου. Αλλά το σχέδιο μάρκετινγκ είναι ρυθμιζόμενο και τροποποιήσιμο ανάλογα με τις ανάγκες, για αυτό θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τα σημεία που αναφέραμε προηγουμένως.


Ελέγξτε αν λειτουργούν, αν η παραγόμενη κίνηση είναι πιο σημαντική.


Μην διστάσετε να ρωτήσετε τους πελάτες σας αν βρίσκουν αυτές τις λύσεις σχετικές και ειδικά μην διστάσετε να καλέσετε έναν ειδικό στρατηγικής μάρκετινγκ ξενοδοχείων για να σας βοηθήσει, είναι μια επένδυση για την επιβίωση και την ανάπτυξη της επιχείρησής σας και όχι μια πρόσθετη δαπάνη.
129 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page