top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Μαραθώνας : Κατάκτηση ενός χαμένου brand

Έγινε ενημέρωση: 26 Φεβ 2020

Μια ιστορική λεηλασία.Ας φανταστούμε για μια στιγμή ότι ένα εμπορικό σήμα όπως η Coca Cola, η Apple ή η Mercedes παραμένει ελεύθερο, ότι οποιασδήποτε μπορεί να χρησιμοποιεί το όνομα του brand όπως και όταν θέλει χωρίς να ανησυχεί για τα δικαιώματα η για τις αξίες του.


Αυτή είναι το ζήτημα με τον Μαραθώνα.

Μια λέξη που γνωρίζουμε παντού σε όλο τον κόσμο.

Πόσοι αγώνες δρόμου χρησιμοποιούν το όνομα Μαραθώνιος δρόμος; Εκατοντάδες σίγουρα.


Πόσοι γνωρίζουν την ιστορία του Μαραθώνα η ακόμα ότι την ύπαρξη ενός χωριού μόλις μια ώρα από την Αθήνα;

Ποιος γνωρίζει τις ανθρώπινες αξίες της πόλης της οποίας χρησιμοποιεί το όνομα;

Την ιστορία του τόπου

Τις πολιτιστικές του ρίζες

Τα πολιτιστικά, ιστορικά, τουριστικά, κλπ. προϊόντα του

Το περιβάλλον το

κλπ.


Θα ήθελα να πιστεύω ότι ο καθένας γνωρίζει την προέλευση αυτής της λέξης: μια αθλητική εκδήλωση δρόμου με μια απόσταση 42,195 χιλιομέτρων. Και οι πιο διαβασμένοι γνωρίζουν μάλλον ότι ο Μαραθώνιος δημιουργήθηκε για τους 1896 Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας για την ανάμνηση του θρύλου του Έλληνα αγγελιοφόρου, ο οποίος θα ταξίδευε την απόσταση από το μαραθώνιο στην Αθήνα για να ανακοινώσει τη νίκη κατά των Περσών το 490 Π.Χ.


Όμως ο Μαραθώνας είναι ένα χωριό, που ζει στην ανωνυμία και μιλάω σε παγκόσμιο επίπεδο.


Οι επαγγελματίες του branding θυμούνται ακόμα την εποχή που ένας μεγάλος Σχεδιαστής μόδας θέλησε να δώσει στο άρωμά του το όνομα Champagne. Ακόμα θυμόμαστε την κατακραυγή.


Πριν μερικά χρόνια αναπτύξαμε αυτόν τον προβληματισμό στους επαγγελματίες και πολιτικούς υπευθύνους του Δήμου Μαραθώνα.


https://youtu.be/kyrU8ADuAmI


Προτείναμε να καταθέσουμε και να ανακτήσουμε το όνομα της πόλης και να ελέγχουμε τη χρήση του ώστε να σέβονται οι ηθικές και ιστορικές αξίες του παρελθόντος του.

Αυτό ακριβώς έπραξε ο τέως Δήμαρχος της πόλης των Καννών και «αγόρασε» όλα τα εμπορικά brand που χρησιμοποιούσαν το όνομα της πόλης του.


Βέβαια δεν προτείναμε νομισματοποίηση της χρήσης του, θα ήταν αδύνατο και αντιπαραγωγικό.

Η πρότασή μας ήταν μόνο να επιτεθεί το λογότυπο της πόλης, ως ετικέτα της αυθεντικότητας, σε κάθε αγώνα που χρησιμοποιεί το όνομα Μαραθώνα (Marathon).


Μια επιχείρηση που θα είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει το χωριό και να ενθαρρύνει τους τουρίστες να το επισκέπτονται και δρομείς να συμμετέχουν στον αυθεντικό αγώνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο το Νοέμβριο, ο οποίος ξεκινά από το χωριό και καταλήγει στο μαρμάρινο στάδιο, στο κέντρο Αθήνα, το λίκνο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτή η δράση «δημοσίων σχέσεων» θα δρούσε σαν κινητήρας της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης που συμμετέχουν στην ανάπτυξη του χωριού, θα επέτρεπε στον Δήμο να ανακτήσει καινούργια και περισσότερα εισοδήματα για να τα επενδύσει εκ νέου στις φτωχές σημερινές υποδομές.


Με ποιον σκοπό; Για

· Να ενώσουμε όλους τους συμπολίτες μας πίσω από αυτήν την ιδέα

· Να προωθήσουμε την πόλη μας με σεβασμό για το περιβάλλον της

· Να αυξήσουμε τα εισοδήματα των επιχειρήσεων

· Να παρατείνουμε την καλοκαιρινή σαιζόν.

· Να προσελκύσουμε επενδυτές


Αυτή είναι ακριβώς η παρέμβαση μας δίπλα στους Δήμους, μικρούς και μεγάλους στην Ευρώπη.

Παραχωρούμε την ευκαιρία στους Δήμους να είναι εξωστρεφής και να κοιτάνε προς τα έξω, προς τους ανθρώπους που είναι έξω από την πόλη (τουρίστες, επιχειρηματίες), που ζουν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Δημιουργούμε ένα περιβάλλον ανάπτυξης που δεν ορίζετε μόνο πολιτικά αλλά και επιχειρηματικά και βασίζετε σε ένα στρατηγικό πρόγραμμα με δράσεις που φέρνουν γρήγορα θετικά αποτελέσματα.

243 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page