top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Κατανοήστε την έννοια της λέξης "πολυτέλεια", ή λουξ

Η έννοια του προϊόντος πολυτελείας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καθοριστεί επειδή η έννοια είναι σχετική και υποκειμενική και, επιπλέον, πολλές μάρκες πιθανώς καταχρηστικά ισχυρίζονται ότι ανήκουν στον τομέα της πολυτέλειας.Δεδομένου ότι η πολυτέλεια ορίζεται γενικά ως κάτι λουσάτο, σπάνιο, πολύτιμο και περιττό, ένα προϊόν πολυτελείας ή μια υπηρεσία πρέπει λογικά να πληροί αυτά τα προσόντα. Οι όροι τέχνη ή/και επιδεξιότητα προστίθενται επίσης συχνά.


Οι έννοιες της σπανιότητας / επιλεκτικότητας, των υψηλών τιμών και των περιττών είναι προφανώς πολύ σχετικές, η πολυτέλεια ορισμένων δεν είναι η πολυτέλεια των άλλων.


Επιπλέον, σε μια λογική ανάπτυξης της αγοράς, η πολυτέλεια τείνει να «εκδημοκρατίζεται».

Πολλά αρώματα "εμπορικών σημάτων πολυτελείας", δεν είναι σπάνια και συχνά παράγονται με περισσότερο ή λιγότερο βιομηχανικό τρόπο σε δεκάδες εκατομμύρια αντίτυπα. Ως εκ τούτου, μερικές φορές ερχόμαστε να διακρίνουμε την πολυτέλεια από τη "μεγάλη πολυτέλεια" που προορίζεται πραγματικά για ένα προνομιούχο τμήμα του πληθυσμού.


Αλλά, ένα προϊόν πολυτελείας/λουξ δεν πρέπει να συγχέεται με ένα προϊόν haut de gamme.


Ένα προϊόν ή μια υπηρεσία haut de gamme είναι ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που από την άποψη της ποιότητας και της τιμής βρίσκεται στο πάνω μέρος της προσφοράς ενός κατασκευαστή ή ενός διανομέα.


Κανονικά, ο όρος προϊόν haut de gamme δεν σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητα ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο ή πολυτελές προϊόν. Η έκφραση αντικατοπτρίζει μια τοποθέτηση σε σχέση με τα άλλα προϊόντα της σειράς.


Προϊόν πολύ haut de gamme, του οποίου οι ποσότητες που διατίθενται στο αγορά είναι μερικές φορές μικρές και των οποίων η τιμή είναι γενικά υψηλή. Δεν πρέπει να συγχέεται με ένα προϊόν πολυτελείας/λουξ.


Τα δύο προκριματικά μπορεί να είναι συμπληρωματικά, αλλά δεν είναι συνώνυμα.


Η έννοια του λουξ ενσωματώνει μια αισθητική διάσταση που μας φέρνει πίσω σε ένα μεγάλο ζήτημα της δυτικής φιλοσοφίας: πώς να χαρακτηρίσουμε την έννοια της ομορφιάς; Στον εικοστό αιώνα, ο φιλόσοφος Theodor W. Adorno εξέφρασε το πρόβλημα με αυτούς τους όρους: «Κανείς δεν μπορεί πλέον να καθορίσει την έννοια της ομορφιάς χωρίς να απαρνηθεί την ιδέα της».


Πιστεύουμε ότι το ίδιο ισχύει και για την πολυτέλεια: χωρίς να θέλουμε να την συγχέουμε με την ομορφιά (έχει τα δικά της πρότυπα), αποδεικνύεται, κατά την εξέταση, όχι λιγότερο άπιαστη – και, ίσως, όχι λιγότερο απαραίτητη.


Στο λεξικό Larousse, η πολυτέλεια ορίζεται ως ο «χαρακτήρας αυτού που είναι ακριβό, εκλεπτυσμένο, πολυτελές». Όσο για τη Wikipedia, περιγράφει την πολυτέλεια ως «έναν τρόπο ζωής που αποτελείται από περιττές δαπάνες».


Πέρα από αυτούς τους κάπως γεμάτους ενοχές ορισμούς, υπάρχει η πραγματικότητα του κόσμου της πολυτέλειας... γιατί για μας, πολυτέλεια ... είναι το ΌΝΕΙΡΟ!


Ένα όνειρο που παράγεται από τα διάφορα στοιχεία αυτού του σύμπαντος: την ατμόσφαιρα, τα υλικά, την αρχιτεκτονική, τα προϊόντα, τη στάση και την κομψότητα του προσωπικού....


Η πολυτέλεια είναι μια βιομηχανία της οποίας ο ουσιαστικός μυελός είναι το εμπόριο, αλλά πέρα από τις πωλήσεις, υπάρχει ένα ολόκληρο σύμπαν επιθυμίας, ευχαρίστησης, αναγνώρισης, εικόνας, γαλήνης και κομψότητας.


Στο παρελθόν, η πολυτέλεια προοριζόταν για την ελίτ. Έχει γίνει πλέον ένα στοιχείο ευχαρίστησης για όλους.

Χάρη στην ανάπτυξη των πολυτελών εμπορικών σημάτων, ο καθένας μπορεί να αντέξει οικονομικά την ευχαρίστηση της απόκτησης ενός προϊόντος πολυτελείας: είτε πρόκειται για ζαχαροπλαστική για μερικά € στο κατάστημα ενός μεγάλου σεφ ζαχαροπλαστικής, ενός ενδύματος που φέρει ετικέτα "υψηλής ραπτικής" σε ένα πολυκατάστημα ή ενός κοσμήματος σε έναν διάσημο κοσμηματοπώλη για μια εξαιρετική περίσταση.


Στον τουρισμό


Στον τουρισμό η λέξη lux χρησιμοποιείται πολύ εύκολα και από πολλούς!


Εάν παραμείνουμε στην έννοια του ΟΝΕΙΡΟΥ και του : ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, ποιοτικά υλικά, υψηλή αρχιτεκτονική, πρώτης ποιότητας προϊόντα, της στάσης και της κομψότητας του προσωπικού.... πόσα καταλύματα που χρησιμοποιούν την λέξη λουξ παραμένουν σε αυτήν την κατηγορία; Πολύ ελάχιστα.


Αν από την άλλη πλευρά λάβουμε υπόψη τους δεσμούς της πολυτέλειας με την ομορφιά, που είναι μια υποκειμενική προσωπική εκτίμηση τα πράγματα γίνονται πιο ακόμα πιο περίπλοκα.


Ανάμεσα σε επιχρυσωμένα, υπερβολικά φορτωμένα αντικείμενα, αντίγραφα παλαιών στυλ με κιονοστοιχίες κ.α. που οι φίλοι μας επισκέπτες της Ανατολής αγαπούν, αλλά και οι Αμερικανοί, τα έπιπλα αντίκες από σπάνια ξύλα και δάση, στυλ renaissance κ.λπ. πώς τοποθετείτε τον εαυτό σας, το ξενοδοχείο και κατάλυμα σας και σε ποια πελατεία απευθύνεστε; Επειδή τα πάντα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες όλων.


Υπάρχει, ωστόσο, ένας κοινός παρονομαστής, αυτός της υπηρεσίας και της ποιότητας του προσωπικού, ο οποίος προκαλεί εκπαιδευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.


Σαν συμπέρασμα, ας παραμείνουμε για άλλη μια φορά πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε αυτούς τους όρους, διότι τις περισσότερες φορές μπορούν μόνο να δημιουργήσουν απογοητεύσεις.

114 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page