top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Θόρυβος

Η μουσική, κάθε είδους μουσική είναι ευχάριστη όταν υπάρχει αρμονία.

Η αρμονία έρχεται όταν κάθε όργανο εκτελεί την παρτιτούρα του στον τόνο, ρυθμό που πρέπει, με όλα τα όργανα μουσικής να είναι συντονισμένα.

Σε αυτό το επίπεδο ακόμα και μια λάθος νότα ακούγεται και ενοχλεί.


Αν η επικοινωνία του ελληνικού τουρισμού ήταν μια συναυλία, νομίζετε ότι θα έδινε κάποια ευχαρίστηση, κάποιο συναίσθημα ευτυχίας στους ακροατές?


Θόρυβος είναι ακριβώς η λέξη που ταιριάζει.

Θόρυβος, γιατί δεκάδες όργανα «προορισμοί» παίζουν την δικιά τους παρτιτούρα.

Θόρυβος, γιατί το κάθε όργανο δεν παίζει μια μουσική για να προκαλέσει κάποια ευχαρίστηση του κοινού αλλά για να ευχαριστήσει αυτόν που το διάταξε.

Θόρυβος, γιατί σε μια εθνική συμφωνική ορχήστρα οι μουσικοί είναι ερασιτέχνες.


Η σημερινή κατάσταση, η υγειονομική κρίση, δημιούργησε ένα πανικό στην τουριστική αγορά.

Γρήγορα, γρήγορα αποφασίσαμε να βγούμε ή να βάλουμε όλους τους προορισμούς μπροστά για να σώσουμε την σαιζόν και μάλλον για να στείλουμε στην εσωτερική αγορά το μήνυμα ότι «κάνουμε ότι πρέπει, κουνιόμαστε, δεν είμαστε αδρανείς» χωρίς βέβαια να πάρουμε την ευθύνη των αποτελεσμάτων.

Δεκάδες βίντεο προορισμών ανεβαίνουν στο διαδύκτιο «τον σωτήρα» μας.

Βγάλτε τα ονόματα, τα λογότυπα που από λάθος ονομάζουμε brands, και θα καταλήξετε ότι θα μπορούσαν να είναι για οποιοδήποτε προορισμό στην Ελλάδα αλλά και το χειρότερο στην Ευρώπη.

Ποια είναι η διαφορά μιας παραλίας από την άλλη, ενός τοπίου από το άλλο, ενός λιμανιού? Βάλτε δίπλα δίπλα εικόνες από παραλίες της Ελλάδας, των χωρών της Αδριατικής θάλασσας, της Μεσογείου, Κορσική, Σαρδηνία, …


Κοιτάξτε τις εικόνες με τα μάτια ενός ξένου όμως, του μελλοντικού επισκέπτη σας, και αναρωτήθηκε που είναι η διαφορά?


Χωρίς διαφοροποίηση βασισμένη στα τοπικά δυνατά, αυθεντικά στοιχεία που μόνο ο προορισμός προσφέρει κάθε τέτοια προσπάθεια παραμένει ασήμαντη και δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα.

Όταν διαλέγετε ένα αυτοκίνητο, ένα σαπούνι, ένα άρωμα, οποιοδήποτε καταναλωτικό προϊόν βασίζεστε στην διαφορά του από τα αλλά, και σε αυτό που ονομάζουμε unique selling proposition, που απαντάει με ακρίβεια στις επιθυμίες σας και είναι το μόνο που σας προσφέρει λύση στον προβληματισμό ή στις ανάγκες σας.

Γιατί πρέπει να είναι διαφορετικά όταν πουλάτε τον προορισμό σας?


Ανταγωνισμός: μια λέξη που δεν είναι καθόλου αρνητική αλλά απαραίτητη για να δημιουργήσει μια θετική δυναμική και να τραβήξει την αγορά προς τα πάνω.

Φανταστείτε μια στιγμή τον κάθε προορισμό, που να είναι μια μια πόλη ή ένα νησί, να ανταγωνίζεται με τον άλλο σε εθνικό επίπεδο πρώτα, βάζοντας μπροστά τα μοναδικά πλεονεκτήματα του, τον πλούτο που προωθούμε σε διεθνές επίπεδο!

Η λίστα των προϊόντων πλεονεκτημάτων ή διαφόρων δεν χρειάζεται να είναι ατελείωτη.

Ένα δυνατό στοιχείο κάνει καλύτερη δουλειά από μια λίστα που βρίσκουμε παντού.

Η Ελλάδα είναι από τα λίγα κράτη που κάθε γωνία της, κάθε προορισμός μπορεί να διαλέξει την δίκη της προσωπικότητα, τόσο πλούσια είναι αυτή η χώρα.


Και αυτό δεν είναι η δουλειά του κράτους αλλά των τοπικών φορέων και κυρίως των συμβούλων που θα ασχοληθούν με το να σας προτείνουν την ιδανική ανταγωνιστική τοποθέτηση του προορισμού σας.


Παραμένει το θέμα της εξωστρέφειας.

Δυστυχώς και λόγο του ότι σε αυτήν την χώρα οι μεγάλες εταιρείες είναι σπάνιες, λίγα είναι τα προϊόντα που ανταγωνίζονται σε διεθνές αγορές, οι τεχνοκράτες και σύμβουλοι δεν είναι συνηθισμένοι σε διεθνές αγορές και ανταγωνισμό.

Η ακαδημαϊκή γνώση είναι απαραίτητη αλλά δεν φτάνει γιατί ακόμα και οι έρευνες του σήμερα, αύριο γίνονται παρελθόν, τόσο γρήγορα ανατρέπονται με τους σημερινούς καταναλωτές να είναι λιγότερο πιστοί σε ένα brand και να αλλάζουν γνώμη και «όρεξη» πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με τους καταναλωτές της δεκαετίας του 80.

Θα ήταν πιο εύκολο να δώσετε την επικοινωνία σας σε ένα Άγγλο αν θέλετε να στήσετε ένα προϊόν για την αγγλική αγορά, κλπ.

Όντως δεν είναι κάτι εύκολο αλλά εκεί είναι το κλειδί της επιτυχίας : πως και ποιον να διαλέξετε για την επικοινωνία ή το μάρκετινγκ σας.

Όταν πουλάμε ή προτείνουμε κάποιο προϊόν ή υπηρεσία μόνο με την δίκη μας άποψη και κοιτώντας το μόνο με τα μάτια μας χάνουμε σε αποτελεσματικότητα. Τα πράγματα δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο όταν η οικονομική μας δύναμη δεν είναι τεράστια και στο ίδιο επίπεδο και οι διεθνείς ανταγωνιστές μας.


Αυτός ο προβληματισμός δεν αφορά μόνο τα βίντεο και τις καμπάνιες των προορισμών αλλά και των ξενοδοχείων.

Χιλιάδες φωτογραφίες δωματίων κυκλοφορούν στο διαδύκτιο. Τι κάνει ένα δωμάτιο πιο όμορφο από το άλλο, που από μια φωτογραφία να το διαλέξουμε. Η αρχή μου αρέσει δεν μου αρέσει είναι επικίνδυνη σαν βάση επιλογής του καταλύματος σας. Εκτός βέβαια από τις περιπτώσεις που η διακόσμηση έχει γίνει από ένα παγκόσμια γνωστό διακοσμητή που σε αυτή την περίπτωση πουλάτε το όνομα του, ή είναι τόσο πολύ διαφορετική που να σας βγάλει από την μάζα. Τα δωμάτια με πισίνες της Σαντορίνης το πέτυχαν αλλά δεν είμαστε όλοι Σαντορίνη.

Εσείς διαλέγετε ένα κατάλυμα μόνο από μια φωτογραφία στο διαδύκτιο για τις διακοπές σας.


Τέλος το διαδίκτυο και τα social media δεν είναι η λύση στα προβλήματα σας.

Χωρίς μια σωστή τοποθέτηση, μια ανταγωνιστική στρατηγική, μια στόχευση και γενικά ένα στρατηγικό μάρκετινγκ σαν βάση, όλα αυτά είναι εργαλεία που χωρίς οδηγίες χρήσης λίγοι θα καταλάβουν το πως να τα χρησιμοποιήσουν.


Δεν είμαστε μόνοι μας και δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας.

Επενδύσαμε όλοι μας, κράτος, προορισμός, επιχειρηματίες … περιμένουμε Return On Investment, η επικοινωνία και το μάρκετινγκ πιο γενικά δεν είναι έξοδο αλλά επένδυση για να κερδίσουμε σε αυτόν τον πόλεμο.


Μην χάσουμε αυτήν την ευκαιρία που μας προσφέρει ο ύπουλος covid.

68 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page