top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Η Γαλλία αντιστάθηκε καλύτερα από τους Ευρωπαίους εταίρους της!

Πρώτη αξιολόγηση του καλοκαιριού του 2020: Η γαλλική ξενοδοχειακή βιομηχανία βγάζει σιγά-σιγά το κεφάλι της από το νερό (Observatoire MKG Consulting)Ως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που επωφελήθηκε τόσο από μια ισχυρή εγχώρια αγορά όσο και από μια σημαντική παρουσία διαφοροποιημένου ψυχαγωγικού τουρισμού (τόσο του παραθαλάσσιου, του βουνού, του κρασιού, της πολιτιστικής και της κληρονομιάς), η Γαλλία μπόρεσε να βασιστεί σε αυτή την ισορροπία για να καταγράψει καλύτερες επιχειρηματικές επιδόσεις από τους συνομηλίκους της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020.

Έτσι, τον Ιούλιο, ενώ τα γαλλικά ξενοδοχεία επέστρεψαν στο 50% του ποσοστού πληρότητας, οι γείτονές τους στη Γερμανία, την Ιταλία ή την Πορτογαλία εξακολουθούσαν να είναι μόνο 35% ή λιγότερο από 30% στην Ισπανία. Έτσι, η μείωση της δραστηριότητας στη Γαλλία (-41% του εισοδήματος ανά δωμάτιο τον Ιούλιο) μειώθηκε ταχύτερα από ό,τι σε άλλες χώρες.
Ενώ από τον Μάρτιο η υγειονομική κρίση εξακολουθεί να επηρεάζει την καθημερινή ζωή όλων των Γάλλων, ο τομέας του τουρισμού περίμενε με ανυπομονησία το καλοκαίρι για να βγάλει το κεφάλι του από το νερό. Τα καλά νέα είναι ότι η Γαλλία αντιστάθηκε καλύτερα από τους γείτονές της, αλλά η ανάκαμψη παραμένει άνιση ανάλογα με τα εδάφη και τις σειρές.

Το 80% του ξενοδοχειακού στόλου άνοιξε ξανά αυτό το καλοκαίρι, αλλά αυτή η αναλογία ποικίλλει ανάλογα με τους γεωγραφικούς χώρους και τις κατηγορίες.

Μόλις ανακοινώθηκε ο περιορισμός, πολλά ξενοδοχεία αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους: στις αρχές Απριλίου, το πάρκο που άνοιξε σε όλη τη Γαλλία είχε μειωθεί μόνο στο 17% των δωματίων.

Έκτοτε, το ποσοστό αυτό ανέκαμψε σταδιακά και στα μέσα Αυγούστου το 80% του ξενοδοχειακού στόλου έχει ξανανοίξει. Αλλά η κατάσταση ποικίλλει ανάλογα με τις κατηγορίες και τις επικράτειες.

Έτσι, ενώ στην ακτή όλα έχουν λογικά επαναληφθεί για τη θερινή περίοδο, στο Παρίσι μόνο το 47% των δωματίων που είναι συνήθως διαθέσιμα είναι ανοιχτά για κράτηση. Πράγματι, πολλά ξενοδοχεία, λόγω έλλειψης πελατών, έχουν λάβει την απόφαση να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στην Province πιο μακριά από την θάλασσα, η αναλογία αυτή εξακολουθεί να είναι υψηλότερη με το 90% της ξενοδοχειακής βιομηχανίας άνοιξε στα μέσα Αυγούστου. Ομοίως, τα πιο πολυτελή ιδρύματα, η ζήτηση των οποίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διεθνή πελατεία, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν ανοίξει εκ νέου (59% σε 5* σε εθνικό επίπεδο, και μόνο 29% στο Παρίσι) από τις εγκαταστάσεις των 3* ή λιγότερα (με περισσότερα από 9 δωμάτια από τα 10 διαθέσιμα προς πώληση και πάλι).

Το καλοκαίρι του 2020 σημαδεύτηκε από την απουσία διεθνών πελατών, ιδίως εκείνων που προέρχονται από αγορές μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν λόγω του covid.

Η απουσία αυτή τιμωρεί ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στην Κυανή Ακτή και στο Παρίσι. Για αυτές τις κατηγορίες ξενοδοχείων, η μείωση του ποσοστού πληρότητας υπερβαίνει τις 25 μονάδες, αν και η μείωση αυτή μειώθηκε μεταξύ Ιουλίου και των δύο πρώτων εβδομάδων του Αυγούστου. Η γαλλική πελατεία και εκείνες από γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάπως αντισταθμίσει την απουσία των Αμερικανών, tων Ρώσων, των Κινέζων, των Ιαπώνων. Αυτό έχει ωφελήσει κυρίως το υπαίθριο τουρισμό και τις τουριστικές επιπλωμένες ενοικιάσεις, αλλά και τα ξενοδοχεία χαμηλότερης κατηγορίας. Για παράδειγμα, οι μειώσεις της συμμετοχής είναι λιγότερο έντονες στα τμήματα 1* έως 3* και μερικές φορές ακόμη και, σε ορισμένα εκτεταμένα Σαββατοκύριακα, όπως η 14η Ιουλίου ή η 15η Αυγούστου, η συμμετοχή σε ορισμένες ελκυστικές περιοχές της επικράτειας έχει επιστρέψει για πρώτη φορά σε αύξηση σε σύγκριση με το 2019.

Σε εθνικό επίπεδο, το ποσοστό πληρότητας (ανοικτά ξενοδοχεία) ξεπέρασε το όριο του 50% τον Ιούλιο πριν αυξηθεί στο 62,6% τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου. Με ποσοστό πληρότητας 55% σε αυτές τις 6 εβδομάδες, το καλοκαίρι του 2020 τελειώνει με σημαντική μείωση (-20,2 μονάδες σε σχέση με το 2019), αλλά τελικά πολύ πιο μέτρια από αυτά που καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες, και η οποία επιβραδύνει: από -24,9 πόντους τον Ιούλιο σε -11,5 πόντους το πρώτο εξάμηνο του Αυγούστου.

Η Δυτική Ακτή και η Μάγχη στέλεχος της πτώσης, το Παρίσι επιδιώκει το φως

Τα αποτελέσματα είναι αρκετά ετερογενή ανάλογα με την περιοχή. Πράγματι, ενώ τα ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα ή μεγάλες μητροπόλεις που βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας δείχνουν μειώσεις των παρουσιών που κυμαίνονται από -50 μονάδες για το εσωτερικό Παρίσι έως -15 μονάδες για τη Λυών, η απόδοση είναι πολύ καλύτερη στις περιοχές που βρίσκονται στις γαλλικές ακτές. Τα ξενοδοχεία στην Manche κατέγραψαν αύξηση 4,5 μονάδων το πρώτο εξάμηνο του Αυγούστου σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, περιορίζοντας τη συνολική πτώση στις -2,3 μονάδες σε σύγκριση με το 2019. Η ακτή της Βρετάνης (-7,3 βαθμοί) και η ακτή του Ατλαντικού (-3,5 βαθμοί) παρουσιάζουν επίσης μικρές μειώσεις στην καλοκαιρινή συμμετοχή, αλλά δεδομένου του τρέχοντος πλαισίου αυτό μπορεί να θεωρηθεί ένα "επιτυχημένο" καλοκαίρι.

Από την άλλη πλευρά, για τους ξενοδόχους γύρω από τη Μεσόγειο (ιδιαίτερα στη Νίκαια), η απουσία διεθνών πελατών έγινε αισθητή τον Ιούλιο με πτώση 18,9 μονάδων συμμετοχής. Από την άλλη πλευρά, ο Αύγουστος αναμένεται να είναι πολύ καλύτερος, με τη συμμετοχή να επιστρέφει σχεδόν στο ισοζύγιο το πρώτο εξάμηνο του έτους (-1,1 μονάδες σε σύγκριση με το 2019).

Το καλοκαίρι του 2020, οι επιδόσεις τεσσάρων γαλλικών πόλεων πρέπει να σημειωθεί: Annecy, La Rochelle, Τουλόν και Χάβρη καταγράφουν μειώσεις στα ποσοστά πληρότητας λιγότερο από -2,5 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, το Μεγαλύτερο Παρίσι είδε το ποσοστό πληρότητας να μειώνεται κατά 40 μονάδες (ενώ μόνο ένα δωμάτιο στα δύο είναι ανοιχτό) και το Μυλούζ, το οποίο υπέφερε από την ισχυρή σύνδεσή του με την κρίση της υγείας, έχασε 28 βαθμούς. Γενικότερα, οι οικισμοί του εσωτερικού εξακολουθούν να αγωνίζονται, με τα ποσοστά πληρότητας να εξακολουθούν να είναι συχνά λιγότερο από 60%.

1 Προβολή0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page