top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

Γαστρονομικός Τουρισμός : Μέθοδος και best practices

Κατ’ αρχάς, ας προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα σύντομο και απλό ορισμό του τι ονομάζεται γαστρονομικός τουρισμός:

"Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι ο λόγος που ταξιδεύουμε για να δοκιμάσουμε τα τοπικά προϊόντα ενός προορισμού και μέσα από αυτήν την εμπειρία να πάρουμε μια καλύτερη ιδέα της τοπικής ζωής."

Συνεπώς, δεν αποτελεί ένα τέχνασμα επικοινωνίας ή μάρκετινγκ, αλλά ένα πραγματικό μοχλό για την ανάπτυξη των προορισμών.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΤΟΠΙΚΗ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ

Αύξηση της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινότητας και υπερηφάνεια για τις τοπικές γαστρονομικές κουλτούρες.


Για τη διαφοροποίηση της προσφοράς

Δεν αρέσει σε όλους το shopping ή τα μουσεία, ή το να περνάνε όλες τις διακοπές στην παράλια, αλλά όλοι πρέπει να τρώνε. Δώστε λοιπόν σε κάθε επισκέπτη απάντηση στις προσδοκίες του.


Για την υποστήριξη των τοπικών μικρών επιχειρήσεων

Αυτές οι επιχειρήσεις είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι επισκέπτες σας διαλέγουν τον προορισμό σας.


Για να βάλετε τον προορισμό σας στο χάρτη των γαστρονομικών προορισμών

Δώστε την ευκαιρία στους ταξιδιώτες που αγαπούν το φαγητό και το ποτό για να σας προσέξουν και να σας διαλέξουν.


ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΊ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Προσελκύστε πιο βιώσιμους, με σεβασμό για τον προορισμό και μορφωμένους επισκέπτες.


Για την ανάπτυξη καλύτερων τουριστικών προϊόντων

Χρησιμοποιήστε πληροφορίες σχετικά με παράγοντες : τιμές, ατμόσφαιρα, γεγονότα, τοποθεσία, τάσεις κ.λπ. για να προσελκύστε ταξιδιώτες amateurs των τροφίμων και ποτών προς τις επιχειρήσεις σας και για να παραμείνετε ελκυστικοί με τους τρέχοντες και δυνητικούς πελάτες σας.


Για να βελτιώσετε τις στρατηγικές μάρκετινγκ προορισμού

Δικαιώστε τη νέα ή συνεχή συμμετοχή σας στον γαστρονομικό τουρισμό προς τους ψηφοφόρους και τους ηγέτες σας, δείχνοντας τον οικονομικό αντίκτυπο των γαστρονομικών ταξιδιωτών από συγκεκριμένες σημαντικές αγορές.


Για να προσελκύσετε περισσότερους επισκέπτες και να επιτύχετε περισσότερες πωλήσεις

Οπλισμένοι με γνώσεις σχετικά με τις συμπεριφορές, τις στάσεις, τις προτιμήσεις, τα κίνητρα και τα έξοδα των ταξιδιωτών τροφίμων, οι εταιρείες μπορούν να στοχεύσουν πιο στρατηγικά αυτή τη γενική αγορά των συγκεκριμένων τύπων λάτρεις των τροφίμων.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Ωφεληθείτε από ένα μέσο οικονομικό αντίκτυπο 25% υψηλότερο στους περισσότερους προορισμούς.


Πώς να το οργανώσετε ;

Μπορούμε να φανταστούμε ότι είναι θέμα του κράτους και ότι το κράτος πρέπει να οργανώσει και να ενορχηστρώσει τα πάντα.

Αυτό είναι μόνο η μισή αλήθεια.

Σίγουρα οι παρορμήσεις μπορούν να δοθούν από το κράτος, αλλά ο τελικός ηθοποιός παραμένει ο προορισμός.

Η Πολιτεία, το κράτος μπορεί, μέσω του εθνικού οργανισμού τουρισμού, να οργανώσει ένα cluster, με επαγγελματίες από τον αγροδιατροφικό και τουριστικό τομέα για να παρακολουθούν τις τάσεις, να διεξάγουν μελέτες αγοράς και να επικοινωνούν, για να τοποθετήσουν τη χώρα/προορισμό στη διεθνή σκηνή.

Στη συνέχεια, οι τοπικοί προορισμοί πρέπει να οργανωθούν γύρω από τους τοπικούς παραγωγούς, διανομείς (ξενοδόχους, εστιάτορες, μπαρ και καφετέριες) για την προώθηση των προϊόντων τους και την ανάπτυξη στρατηγικών τουριστικής εμπορικής προώθησης με στόχο την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών.


Best practices

Θα χρησιμοποιήσουμε δύο παραδείγματα για να επισημάνουμε τον τρόπο με τον οποίο γεννήθηκαν αυτές οι τοπικοί γαστρονομικοί προορισμοί και τα labels τους.


La cuisine Nissarde


Το label Cuisine Nissarde δημιουργήθηκε το 1995 από τον Κύκλο του Capelina d'Or, ένα τοπικό σύλλογο επιχειρηματιών. Στόχος του είναι να διατηρήσει και να υπερασπιστεί την κουζίνα της Νίκαιας. Το 2013, η ετικέτα αναλήφθηκε από το DMO, το Γραφείο Τουρισμού και Συνεδρίου της Πόλης της Νίκαιας.


Έτσι ήταν μια ομάδα επαγγελματιών που ήρθε με την ιδέα, οι οποίοι οργανώθηκαν μεταξύ τους για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και την τεχνογνωσία των σεφ τους.


Το label Cuisine Nissarde απονέμεται σε εστιάτορες που εργάζονται για την προώθηση της κουζίνας της Νίκαιας, δεσμευόμενοι να σέβονται τις συνταγές, την ποιότητα των προϊόντων και των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται, την ποιότητα της φιλοξενίας και την ενημέρωση των πελατών, καθώς και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας.

Τον Ιούνιο του 2019, η τεχνική επιτροπή, η οποία σήμερα περιλαμβάνει 15 σεφ, μάγειρες, παραγωγούς, γευσιγνώστες και ιστορικούς, παρουσίασε την πολύτιμη ετικέτα σε 28 καταστήματα στη Νίκαια (πόλης 350.000 κατοίκων).


La route du CidreΑς πάρουμε το παράδειγμα της « la route du cidre ». Ένα παράδειγμα μεταξύ άλλων που δημιουργήσαμε σε μικρές πόλεις της υπαίθρου για να συμμετάσχουμε στην ανάπτυξή τους.

Η « la route du cidre », είναι χτισμένη γύρω από μια μικρή πόλη, αυτή του Cambremer με τους 1.350 κατοίκους της.

Είναι ένα κύκλωμα 40 χιλιομέτρων που σας επιτρέπει να περπατήσετε στο Calvados στη Νορμανδία, γη των μήλων και των αγελάδων. Περπατώντας κατά μήκος αυτής της διαδρομής μπορείτε να ανακαλύψετε τα τοπικά προϊόντα και ιδιαίτερα τους ciders/μηλίτες και άλλα προϊόντα ΠΟΠ, τυριά για παράδειγμα, αλλά και για να ανακαλύψετε τη γοητεία των χωριών που υπάρχουν.

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία ενός τέτοιου διάδρομου είναι απλά και είναι τα ίδια που χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε άλλους διαδρόμους.

Στην αρχή χρειάζεσαι ένα κύκλωμα. Ας ξεκινήσουμε με ένα χάρτη πάνω στον οποίον σχεδιάζουμε τα υπάρχοντα σημεία ενδιαφέροντος και ομορφιάς. Η τοπική κληρονομιά είναι αυτή που ενώνει τα πάντα (εκκλησίες, κάστρα, μνημεία, κ.λπ.).

Μετά φέραμε όλους τους παραγωγούς μαζί (αυτούς που το επιθυμούσαν) και τους τοποθετήσαμε στον ίδιο χάρτη.

Η ιστορία των παραγωγών, συχνά οικογενειακές ιστορίες με παραγωγές που πηγαίνουν πίσω στο χρόνο και τα προϊόντα τους. Ακούστε έναν παραγωγό να εξηγεί με το πάθος του πώς παράγει το προϊόν του (τυρί, κρασί, μηλίτη, κ.λπ.) είναι μια απόλυτη εμπειρία. Μπορείτε και να το δοκιμάσετε μαζί του και να μοιραστείτε μαζί τις γνώσεις του αξίζουν χρυσό και είναι άλλη μια πραγματική αυθεντική εμπειρία.

Για να παρατείνουμε την εμπειρία και να ενισχύσουμε τους ανθρώπινους δεσμούς προσθέτουμε δωμάτια, καταλύματα κλπ.

Βέβαια δεν ξεχνάμε τα καταστήματα που πουλάνε τοπικά προϊόντα έτσι ώστε κάθε επισκέπτης να μπορεί να τα αγοράσει πριν φύγει. Ακόμα και τα εστιατόριά που έχουν ιδιαίτερες συνταγές με τοπικά προϊόντα μπαίνουν στο σχέδιο.

Είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε στρατηγική ελκυστικότητας, πέρα από το κλασσικό branding.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Κάθε Σαββατοκύριακο περισσότερο από το διπλάσιο του πληθυσμού περπατά εκεί, το 68% των Γάλλων και το 32% των αλλοδαπών, τα καταλύματα δεν αισθάνθηκαν την υγειονομική κρίση. Οι ενοικιάσεις διακοπών και οι απαιτήσεις για τα νοικιαζόμενα σπίτια εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Για να θεμελιώσουμε δυνατά και μακροπρόθεσμα το τουριστικό προϊόν μας, αποκτήσαμε και την ετικέτα "αξιόλογες τοποθεσίες γεύσης" που επιτρέπει τον εντοπισμό ενός συνδέσμου που συνδυάζει την τεχνογνωσία των ανθρώπων, την ποιότητα του προϊόντος και τον πλούτο της περιβαλλοντικής κληρονομιάς ενός τόπου.

Οι "αξιόλογες τοποθεσίες γεύσης" είναι μέρος μιας εθνικής ένωσης. Προωθούν τα προϊόντα τους μέσω της χρήσης ενός συλλογικού σήματος και συμμετέχουν στα σαλόνια αξιόλογων χώρων γεύσης όπου μόνο τα μέλη του συλλόγου μπορούν να εκθέσουν και να πουλήσουν.

Στη συνέχεια, μία φορά το χρόνο, το χωριό Cambremer διοργανώνει μια μεγάλη έκθεση(παζάρι) μόνο με προϊόντα AOC/AOP με περισσότερους από 100 εκθέτες από όλη τη χώρα και περισσότερους από 15.000 επισκέπτες σε διάστημα 3 ημερών.

Αυτό το μοντέλο οργάνωσης τοπικών διαδρόμων το χρησιμοποιούμε και για άλλες εμπειρίες, όχι μόνο γαστρονομικές: ο δρόμος των studs, ο δρόμος των απομονωμένων χωριών, ο δρόμος του Αγίου Ιωάννη, κλπ.

Οι δημόσιοι οργανισμοί παρεμβαίνουν μόνο για την προώθησή στις τουριστικές ιστοσελίδες, τα φυλλάδια κ.λπ.


Σε συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι η μέθοδος και η οργάνωση είναι η ίδια για κάθε δημιουργία μιας τοπικής ετικέτας ή γαστρονομικής διαδρομής ανακάλυψης.


Τέλος, τα τελευταία 5 χρόνια, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και τα αιτήματα των επισκεπτών, οι ξενοδόχοι έχουν ενσωματώσει τοπικά προϊόντα στις κουζίνες και το πρωινό τους, έτσι μπορούν να ενσωματώσουν δυναμικά και άμεσα αυτή την προσέγγιση, διευρύνοντας τον αριθμό των μελών της τοπικής ετικέτας.


680 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page